Fengselslegen har undersøkt French

Kinshasa, Kongo 20140110. Joshua French under rettssaken mot ham i N'dolo militærfengsel i Kinshasa fredag. Hans mor, Kari Hilde Frech, ses i bakgrunnen. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Kinshasa, Kongo 20140110. Joshua French under rettssaken mot ham i N'dolo militærfengsel i Kinshasa fredag. Hans mor, Kari Hilde Frech, ses i bakgrunnen. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Joshua French ble mandag undersøkt av fengselslegen i Ndolo-fengslet i Kongo. Forsvareren mener dette ikke er nok og ber om at eksperter får slippe inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det diplomatiske teamet fra norsk UD arbeidet mandag med å skaffe kyndig legehjelp til Joshua French. Ministerråd ved Norges ambassade i Angola, Jon Otto Brødholt er i Kinshasa og sier til VG at han er i direkte dialog med ledelsen i fengselet og at tonen er god.

– Fengselslegen har vært der, sier Brødholt til NTB.

– Vi jobber for å få inn medisinsk kompetanse til French, som et supplement til fengselets eget helsepersonale.

Vanskelig

Advokat Hans Marius Graasvold sier til NTB at Frenchs tilstand ikke har bedret seg de siste dagene.

– Det er på ingen måte tilfredsstillende for oss å bare ha fengselets egne folk der. Vi jobber for å få på plass god faglig hjelp som tirsdag neste uke også kan forklare seg i retten hvordan French sin tilstand er, sier Graasvold.

Hittil har det vært vanskelig å finne lokal kongolesisk ekspertise som både kan hjelpe French og vitne i retten. Graasvold utelukker ikke at kongolesere er uvillige til ta oppdrag fra dem som forsvarer Joshua French fordi de er usikre på om det kan få følger senere.

Bakgrunn: – Tilstanden kraftig forverret

Slipper ikke ut

Fengselsdirektøren har begrenset bevegelsesmulighetene for den norske fangen og slipper ham ikke lenger ut i den store luftegården hvor French har møtt besøkende og drevet med trening.

– Fengselsdirektøren har sagt til meg at dette tiltaket er innført av hensyn til French selv, sier advokaten, som reiste tilbake til Norge søndag.

Den militære påtalemyndigheten har avvist at French er syk, men måtte fredag til slutt bøye seg for dommerens beslutning om at rettssaken måtte utsettes ettersom nordmannen nektet å forklare seg for retten med henvisning til at var for syk og sliten. Saken skal etter planen starte på nytt 21. januar, men ifølge forsvareren er det lite trolig at klienten er blitt så frisk at kan fortsette da.

Personvernpolicy