Her var det 35,9 minus i natt

KALDT: I Folldal i Hedmark var det i natt kaldest i landet, med 35,9 minusgrader. Foto (skjermdump): Webkamera, Folldal Gruver
KALDT: I Folldal i Hedmark var det i natt kaldest i landet, med 35,9 minusgrader. Foto (skjermdump): Webkamera, Folldal Gruver

Bitende kaldt på Østlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulda har festet grepet på Innlandet, mandag morge

Etter måneder med unormalt varme vinterdager har Østlandet det siste døgnet virkelig fått kjenne at vinteren har kommet.

I Folldal i Hedmark ble det nemlig registrert 35,9 minusgrader på det kaldeste natt til mandag.

Til ABC Nyheter sier vakthavende statsmeteorolog Øyvind Johnsen i Meteorologisk institutt at den voldsomme kulda skyldtes er høytrykk som etablerte seg over store deler av landet.

– Høytrykk med kald luft fra nordishavet førte til de lave temperaturene. Samtidig var det oppklaring og helt vindstille i natt og da blir det kalde temperaturer, sier han.

Les også: Nå kommer kulda – men ikke skiføret

Kaldeste natt så langt

Ifølge Johnsen skal nattens temperaturer være vinterens kaldeste.

– Så vidt jeg vet er dette den kaldeste natten som har vært på Østlandet. Det var kaldt også i starten på desember, men jeg tror dette var rekord, sier han.

– Mange steder i Oppland og Hedmark hadde 30 minusgrader og nedover, sier meteorologen.

Også andre steder i landet opplevde i natt lave temperaturer. På Røros i Sør-Trøndelag viste kvikksølvet 34,6 minusgrader, mens det på Nyrud i Finnmark ble målt 31,8 minusgrader.

Les også: Her blåses leilighetskomplekset over ende

Temperaturene vil stige

Statsmeteorologen forteller at kuldebølgen allerede ser ut til å være over for denne gang.

– Holder prognosene seg vil man på Østlandet få regn og en god del skyer før det vil falle noe snø senere i uka. De stedene som opplevde kulde i natt vil trolig se at temperaturene stiger med 10-15 grader, sier Johnsen.

Ifølge NRK har kulda skapt problemer for enkelte til å kunne utføre jobben sin utendørs. Søppeltømmingen flere plasser har for eksempel blitt stanset på grunn av det kalde været.

Kulda har festet grepet på Innlandet, mandag morge

Kulda har festet grepet på Innlandet, mandag morge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus