Utroskapsrykter overskygger Hollandes politikk

Tirsdag møter Frankrikes president François Hollande pressen. Presidenten ønsker å snakke om økonomien, men kan trolig vente seg mange spørsmål om utroskapsrykter. Foto: Michel Euler / Reuters / NTB scanpix
Tirsdag møter Frankrikes president François Hollande pressen. Presidenten ønsker å snakke om økonomien, men kan trolig vente seg mange spørsmål om utroskapsrykter. Foto: Michel Euler / Reuters / NTB scanpix

Midt i utroskapsrykter og kinkige avisoppslag prøver Frankrikes president François Hollande å rette oppmerksomheten mot økonomi og reform.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan bli to krevende timer for Hollande når han tirsdag stiller på det tradisjonelle nyttårsmøtet med pressen.

– Timingen kunne nesten ikke vært verre, skriver avisen Financial Times.

Hollande er nettopp blitt utlevert i en lang fotoreportasje som angivelig beviser at han har en elskerinne. Det har ikke hjulpet på rykteflommen at Hollandes samboer samtidig ble innlagt på sykehus i helgen med begrunnelsen utmattelse.

Reformplaner er et langt fra like pirrende tema, men det er Hollandes planer her økonomene og presidentens europeiske kolleger venter på tirsdag.

Presidenten er nødt til å gjøre noe mens eurosonens nest største økonomi gjør det stadig dårligere sammenlignet med den største, den tyske.

Les også: Hollande vurderer søksmål etter elskerinne-reportasje

Ny kurs?

Hollande har antydet et skifte i den økonomiske politikken, og kursen han nå legger for økonomisk bedring, vil bli nøye analysert av ekspertene.

Frankrike sliter med høy ledighet, lav vekst, svak konkurranseevne, stor statsgjeld og store offentlige utgifter.

Til nå har ikke Hollande klart å gjenreise troen på den franske økonomien. Mens skattene har økt, har han ikke kuttet nok i utgiftene og ikke gått langt nok i pensjon- og arbeidsmarkedsreformer, mener kritikerne.

– Som tilfellet ofte er, er intensjonene gode. Men vi dømmer etter handlinger, sier analytikeren Bruno Cavalier ved Oddo Securities til nyhetsbyrået Reuters.

François Blair?

Nå venter ekspertene på om sosialisten Hollande vil legge opp til en mer markedsliberal politikk. Hollande har en vei å gå om han skal klare å oppfylle planen om å få satt i gang reformarbeidet i første halvdel av presidentperioden sin.

– Å reformere Frankrike vil kreve endringer i stor målestokk. Skattene er for høye, og staten er for stor, skriver tidsskriftet The Economist på lederplass.

Spekulasjonene om et økonomisk skifte har fått noen til å lansere Hollande som en mulig «François Blair» etter den britiske lederen som sto bak «nye Labours» pragmatisme på 90-tallet. Andre mener han kan komme til å se til tyske lederes harde arbeidsreformer, melder Reuters.

– Hva om François Hollande etter halvannet år med tomme ord faktisk blir den franske Gerhard Schröder? spør økonomen Marc Touati i byrået ACDEFI uten helt å tro på det.

Upopulær

Presidenten sliter tungt på meningsmålingene, og han er avhengig av å få gehør for reformplanene han legger opp til. Men han har en del å gå på for å bygge tillit. Ledigheten begynte ikke å falle i fjor slik han lovet, og oppslutningen hans ligger bare på rundt 20 prosent.

Trøsten er kanskje at utroskapsryktene ikke har gitt noen umiddelbare utslag på meningsmålingene.

– Han er allerede så upopulær at dette ikke vil endre noe, sier Frederic Dabi i meningsmålingsbyrået Ifop til avisen Journal du Dimanche.

Personvernpolicy