OECD-rapport om norsk bistand:

Norge får bistands-ros - men refs på noen områder

Mangler samordning: Norsk bistand til Guatemala, der disse fattigfolkene i Guatemala by sorterer søppel, svekkes av at ulike mål ikke samordnes godt nok. Og Oljefondet bør bidra mer og ta mer hensyn til norske prinsipper ellers når de velger selskaper å investere i. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Mangler samordning: Norsk bistand til Guatemala, der disse fattigfolkene i Guatemala by sorterer søppel, svekkes av at ulike mål ikke samordnes godt nok. Og Oljefondet bør bidra mer og ta mer hensyn til norske prinsipper ellers når de velger selskaper å investere i. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Norge framstår som ett av verdens beste bistands-land. Men bare 0,01 prosent av offentlige midler til u-land er investeringer. Oljefondet kunne bidratt mer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er noe av budskapet i vurderingen organisasjonen OECD har gjort av norsk bistandspolitikk, som ble offentliggjort mandag formiddag.

Med de 27.645 millioner kronene i utviklingshjelp i 2012, og konsentrasjon på områder der Norge kan gjøre en forskjell, framstår landet ifølge OECDs utviklingskomite (DAC) med en slagkraft langt over sin egen vektklasse.

«Således er Norge blant de mest progressive røster i det internasjonale utviklings-landskapet» heter det i den 125 sider lange rapporten, som roser Norges rolle i internasjonal politikk som prisverdig.

Klima tar penger fra de fattigste

Norge er verdens tredje mest sjenerøse land ved å bidra med 0,93 prosent av brutto nasjonalinntekt til verdens fattige land.

Videre framhever rapporten Norges rolle i fredsmekling, blant annet i Colombia og Sudan, innovative grep for å bekjempe klimaendringer, fremme av kvinners, religiøse og seksuelle minoriteters rettigheter.

Men:

Rapporten noterer at nesten halvparten av pengene Norge har satt av til klima- og skogbevaring i sør, står ubrukt på grunn av mottakerlandenes manglende evne til å omsette disse i troverdige prosjekter.

Norsk fokus på klimatiltak har også, trass i det erklærte målet om å bistå de aller fattigste, svekket bistanden til verdens minst utviklede land (MUL), oppsummerer OECD-rapporten.

For lite investering, også fra Oljefondet

OECD-sekretariatet sammen med representanter for Italia og Finland har vurdert den norske politikken, og har kritikk av norsk investeringspolitikk i u-land:

Statlige investeringer i u-land utgjør bare 700.000 dollar, 0,01 prosent, av beløpene som sendes som u-hjelp, påpeker de.

Da er ikke investeringer gjort av Pensjonsfond utland, Oljefondet, med i oversikten. Men rapportørene tror Oljefondet kunne bidratt mer:

«Norge burde vurdere positive virkninger av å la Oljefondet i u-land som middel til utvikling.», heter det.

Oljefondet får kritikk for ikke å ta hensyn til Norges overordnede mål som brudd på menneskerettigheter, miljø og forringelse av naturressurser i regi av selskaper de investerer i. En framgang er blitt gjort i september 2012, der det kreves åpenhet om selskapenes rolle i skogødeleggelse.

Samordning - og ikke

Norges internasjonale slagkraft skyldes blant annet at landet har klart å konsentrere sin innsat til noen prioriterte områder som kvinners rettigheter og klima- og miljøtiltak.

Likefullt får norsk bistandspolitikk kritikk fordi regjeringen i 2012 opphevet flerårige strategiske planer for de enkelte mottakerland.

Blant annet har gruppa som har studert norsk utviklingspolitikk vært i Guatemala. Der fant de ut at ambassaden ikke lenger klarer å samordne alle de ulike målene regjeringen har på best mulig måte etter at de flerårige retningslinjene falt bort.

Brende fikk rapport i Oslo - Solheim ute

OECDs visegeneralsekretær Rintaro Tamaki overrakte rapporten til utenriksminister Børge Brende (H) mandag. Det er OECDs utviklingskomit´DAC som står bak vurderingen. DAC ledes av Erik Solheim, som var utviklingsminister i deler av perioden som blir omtalt. Solheim har ifølge Aftenposten meldt seg inhabil i hele arbeidet med vurderingen av Norge.

Les mer hos OECD

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus