Solberg: Kunnskap er framtidens olje

Statsminister Erna Solberg på Solamøtet 2014.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg på Solamøtet 2014. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Statsministeren varsler at hun vil kverne på visjonen sin til folk blir blå i ansiktet: Kunnskap skal heve kompetansen i det norske samfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren var først på talelista da årets Solamøtet startet mandag, i regi av Rogaland NHO. Årets tema er ungdom, kompetanse og framtid, noe som passet Erna Solberg (H) bra:

– Jeg vil slå fast det jeg sier hver uke: Det er kunnskap som er fremtidens olje for Norge, sa hun og gjentok regjeringens mål om å styrke kunnskapsnivået på alle nivå, i alle yrker.

Hun understreket at målet ikke er at alle skal ta en doktorgrad, men bli det beste de kan innen sin nisje. Hun snakket lenge om å heve status på læreryrket, for derved å tiltrekke seg gode lærere og inspirere dagens unge til å suge til seg kunnskap. Deretter utfordret hun næringslivet til å bidra til livslang læring i yrkeslivet og til å ta inn flere lærlinger i yrkesfagene.

Les også: Bare blide fjes på regjeringsmiddag

Fire statsråder

Med fire statsråder på plass markerer regjeringen både sin tilknytning til Rogaland og sin satsing på kompetanse i framtiden.

Solamøtet er årets høydepunkt for næringslivet og myndighetene i Rogaland og har tradisjon for å få besøk av statsministeren. I tillegg er samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) på plass.

– Tre av oss er fra Rogaland, og vi er her fordi vi er valgt fra dette fylket. Dette er det viktigste møtepunktet vi har med Rogaland. Når det er sagt så er kompetanse i framtiden et viktig tema for regjeringen. Å rekruttere kompetanse til helse er et av temaene for dagen, og det er jo jeg veldig fornøyd med, sier helseminister Høie til NTB.

I tillegg til statsrådene er administrerende direktør -Kristin Skogen Lund i NHO, Venstre-leder Trine Skei Grande, Statoil-konsernsjef Helge Lund og Aftenbladets sjefredaktør Lars Helle på plass.

Spriker

Solberg understreket at visjonen hennes er langsiktig, Kunnskapsløftet vil ta tid og avhenger ikke av mulighetene, men gjennomføringsevnen og -viljen. Et poeng er at produktiviteten i norsk samfunn ikke holder tritt med kostnadsveksten. Vi blir dyrere uten at vi produserer mer.

– Det er alltid vondt å si dette, men det er det største hinderet vårt, sier Solberg.

Dette er bakgrunnen for at regjeringen vil sette ned en produktivitetskommisjon som skal se på hvordan næringslivets konkurransekraft kan styrkes. De vil også finne ut hvordan offentlig sektor skal bli mer produktiv, noe NHO-direktør Kristin Skogen Lund var innom mandag. Hun viste til hvordan bare to PISA-land bruker mer penger per elev enn Norge, mens 21 land scorer bedre på kunnskapstestene.

– Vi får ikke nok igjen for innsatsen, slo hun fast i sitt innlegg etter statsministeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus