Borten Moe vil vente på landsmøtets avgjørelse

KAOTISK: Nestleder Trygve Slagsvold Vedum, partileder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe har ledet Senterpartiet. Nå skal partiet velge en ny ledelse. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
KAOTISK: Nestleder Trygve Slagsvold Vedum, partileder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe har ledet Senterpartiet. Nå skal partiet velge en ny ledelse. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe har ingen intensjoner om å trekke seg som nestleder før det ekstraordinære landsmøtet. Han mener det er opp til landsmøtet å bestemme om han har tillit eller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har sagt at jeg ønsker å fortsette, men landsmøtet vil stå fritt til å velge hvem man vil til de ulike posisjonene. Jeg må finne meg i at mitt kandidatur blir vurdert og veid av alle våre lokallag og fylkeslag på samme måte som andre kandidater, sier Borten Moe til NRK.

En undersøkelse Dagbladet har gjort, viser at bare fylkeslederen i Troms, altså én av partiets 19 fylkesledere, gir Borten Moe uforbeholden støtte til å fortsette som nestleder.

Flere partifeller mener at Borten Moe er en del av problemet som partiet har slitt med, og at han bør stille sin plass til disposisjon. Det akter ikke den tidligere olje- og energiministeren å gjøre.

– Positive tilbakemeldinger

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger og har et ønske om å bidra videre. Jeg vet at mange debatterer meg og mitt kandidatur og posisjon, men det er en del av prosessen, sier han til NRK og understreker at det står fritt til valgkomiteen og landsmøtet å velge hvem de vil.

Den andre nestlederen i partiet, tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum, er langt mindre omdiskutert, men til Klassekampen sier partiets stortingsrepresentant Kjersti Toppe at Slagsvold Vedum ikke kan ta for gitt at han velges til ny Sp-leder.

– Trygve blir lansert som lederkandidat, men han er heller ikke uten skyld for det som har skjedd. Hvis det var noen som burde sagt stopp en hal og bedt om et møte, så er det Trygve. Selv om noen i ledelsen helt klart har mer ansvar enn andre, er heller ikke han fredet i prosessen vi nå går inn i, sier Toppe, som også mener at Ola Borten Moe bør forlate partiledelsen.

Les også: Borten Moe mener personangrep gikk for langt

– Må starte på nytt

Tidligere partileder Anne Enger, som har vært svært tilbakeholden med å kommentere uroen i partiet, sier til samme avis at ingen i Senterpartiets ledelse har noen rett til å fortsette.

– Når ledelsen skal velges på ny, kan man ikke si at den og den skal fortsette. Det kan godt hende det er naturlig at noen blir sittende, men en ny ledelse må nå settes sammen, og da må man starte helt på nytt, sier Enger til Klassekampen.

Dermed gir hun støtte til Liv Signe Navarsete, som da hun i helgen offentliggjorde at hun kom til å trekke seg, nettopp understreket at det ekstraordinære landsmøtet må stå fritt til å velge både leder og nestleder.

Les også: Valgforsker: - Vedum er den eneste som kan lede Senterpartiet

Vedtektsendringer

Tilhengerne av å starte med blanke ark og fargestifter kan få drahjelp av en fersk vedtektsendring i partiet. Endringene ble vedtatt på forrige landsmøte i fjor og gir lokallagene en større innflytelse på landsmøtet enn før, skriver Dagens Næringsliv.

Vedtektsendringene, som ble lagt fram av Per Olaf Lundteigen og Ola Borten Moe, innebærer at antall landsmøtedelegater økes fra maksimalt 200 til maksimalt 300. De nye delegatene vil i all hovedsak være representanter fra lokallagene.

Les også: Ola Borten Moe: - Jeg er ikke lederkandidat

Dette kan slå positivt ut for Borten Moes ønske om å fortsette i partiledelsen ettersom endringen gir både Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag større innflytelse.

Trøndelag har tradisjonelt sett vært en Sp-bastion, og partiet har 14 ordførere i disse to fylkene.

Mandag tar Trønder-Avisa på lederplass til orde for Marit Arnstad som ny partileder, samtidig som den ønsker at Borten Moe fortsetter som nestleder.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus