1.500 rømte fra Nord- til Sør-Korea i fjor

DIKTATUR: Færre har klart å flykte fra Nord-Korea etter at Kim Jong-un kom til makten i 2011. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
DIKTATUR: Færre har klart å flykte fra Nord-Korea etter at Kim Jong-un kom til makten i 2011. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Antallet nordkoreanere som klarer å rømme fra landet har gått kraftig ned de siste årene. I fjor kom 1.500 nordkoreanere seg til friheten i Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fem år siden rømte nesten 3.000, men antallet har falt etter at Kim Jong-un kom til makten da Kim Jong-il døde i 2011. Antallet gikk ned til 1.502 i 2012, mens tallet steg noe til 1.516 i 2013, opplyser sørkoreanske myndigheter.

Under Kims ledelse har den lukkede og isolerte kommuniststaten gjort grensekontrollen strengere og har trappet opp presset mot Kina om å sende tilbake flyktninger som klarer å krysse grensa.

De fleste som kommer seg ut av det lutfattige landet krysser grensa mot Kina. Derfra tar de seg som regel videre til et land i Sørøst-Asia før de flyr videre til Sør-Korea.

Kina er Nord-Koreas eneste allierte, og kineserne regner flyktningene som ulovlige økonomiske innvandrere. Mange blir returnert til Nord-Korea, der det venter strenge straffer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus