Tok farvel med Ariel Sharon

Ariel Sharons kiste utenfor Knesset i Jerusalem søndag. Foto: Ronen Zvulun (Reuters)
Ariel Sharons kiste utenfor Knesset i Jerusalem søndag. Foto: Ronen Zvulun (Reuters)

Israels ledere og utsendinger fra en lang rekke land hyllet Ariel Sharon da den omstridte tidligere statsministeren ble gravlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Du hvilte aldri i ditt lands tjeneste, sa Israels president Shimon Peres under minneseremonien for Sharon ved nasjonalforsamlingen Knesset i Jerusalem mandag.

USAs visepresident Joe Biden fortalte om egne møter med Sharon – som hadde kallenavnet Arik – og hans sterke følelser for hjemlandet og landskapet hvor han vokste opp.

– Hans folks sikkerhet var alltid Ariks livsoppgave, sa Biden.

Utsendinger fra en lang rekke andre land var også til stede under minneseremonien, og Norge var representert ved ambassadør Svein Sevje og tidligere USA-ambassadør Wegger Strømmen.

Senere på dagen ble Sharon gravlagt ved gården sin i Negev-ørkenen sør i Israel. Raketter fra Gazastripen traff et område nær gården kort etter begravelsen, uten at noen kom til skade.

Les også: Ariel Sharon er død

– En kompleks mann

Sharon døde i helgen, 85 år gammel, etter å ha ligget åtte år i koma som følge av hjerneslag.

Selv om eks-statsministeren ble hyllet under minneseremonien, refererte enkelte av talerne til omstridte sider ved Sharons virke som politiker og militær leder.

Sharon kunne etterlate seg «vrakrester i sitt kjølvann», ifølge Midtøsten-utsending og tidligere statsminister i Storbritannia Tony Blair.

– Statsminister Sharon var en kompleks mann som levde i en kompleks tid i et komplekst nabolag, sa Biden.

I arabiske land er det vanlig å omtale Sharon som en krigsforbryter. En viktig årsak er massakren på flere hundre palestinere i flyktningleirene Sabra og Shatila i Libanon i 1982.

Drapene ble begått av en kristen militsgruppe som var alliert med Israel. En israelsk gransking konkluderte senere med at Sharon, som da var forsvarsminister, hadde et personlig ansvar for massakren.

Skuffede støttespillere

I etterkant av granskingen ble det antatt at Sharon hadde liten mulighet for å hevde seg som politiker.

Etter noen år gjorde han likevel det, og han satt som statsminister fra 2001 til han ble rammet av slag.

Sharon overrasket både venner og fiender da han i 2005 trakk Israel ut av Gaza-stripen og fjerne alle de jødiske bosetterne der. Beslutningen skuffet mange politiske støttespillere og har gitt ham et noe mer nyansert ettermæle også blant palestinerne.

Les også: Den israelske bulldoseren har stanset

Båret av generaler

I Israel ble omfattende sikkerhetstiltak iverksatt i forbindelse med minneseremonien og begravelsen. Sharon ble gravlagt ved siden av sin kone Lily ved familiens gård, én mil fra Gazastripen.

Åtte generaler bar kisten, som var svøpt i det israelske flagget, til graven.

– Arik, kommandanten. Du hadde mange titler i årenes løp, men jeg synes det er denne som passer best, sa forsvarssjef Benny Gantz.

Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu og den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier deltok under seremoniene. Etter Sharons bortgang er president Shimon Peres den siste gjenlevende israelske lederen fra generasjonen som grunnla landet i 1948.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus