Satte dyster drukningsrekord

Kraftig økning i antall drukninger i Norge

Kartet viser at Østfold var fylket med flest drukninger i 2013. Du kan dra, zoome ved å scrolle og klikke på fylket du ønsker å se nærmere på.
Kartet viser at Østfold var fylket med flest drukninger i 2013. Du kan dra, zoome ved å scrolle og klikke på fylket du ønsker å se nærmere på.

119 mennesker døde som følge av drukning i Norge i 2013. Det er nesten en dobling fra året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han var 17 år og aktiv på det lokale fotballaget. Denne tirsdagen er han sammen med venner fra Revetal ungdomsskole hvor de gikk i 10. klasse. Det er 4. juni og varmen har endelig kommet. Det har vært rundt 20 grader den siste uka omtrent og de er med på skoletur Trollsvannet.

De er tre venner som svømmer sammen. Men noe går galt og han forsvinner under. Det er tre meter dypt og vannet er grumsete. Det er umulig å finne ham.

Klokka 10.30 rykker redningsmannskapene ut.

Til slutt var det overflatedykkere som ser ham. De sitter i en jolle med vannkikket. Han blir hentet opp av en dykker fra brannvesenet i Oslo kl 11.18. Da har han vært under vann i 50 minutter.

Det blir satt i gang hjerte- og lungeredning og han flys til Ullevål sykehus. Men kl 14.00 bekrefter politiet at han er omkommet.

Kilder: tb.no og yr.no.

I 2013 døde 119 mennesker i drukningsulykker i Norge. Det er nesten en dobling fra året før da 61 druknet. 17-åringen fra Vestfold ble en av 9 menn under 25 som døde.

– Det er skremmende og trist at så mange druknet i fjor, sier Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp til ABC Nyheter.

Like mange som Sverige

Se oversikten på landsbasis øverst i saken. Her kan du også se tallene helt tilbake til 1998 for hvert fylke. Jo mørkere fylket er markert, jo flere druknet her i 2013.

Christiansen har ingen umiddelbar forklaring på hvorfor det har gått fra det laveste siden de begynt å føre drukningsstatistikken i 1988 til det høyeste på ti år. Men de har noen konkrete årsaker de mener man kan forebygge.

Nødetatene rykket ut etter en melding om en mulig drukning i Øversetertjern i forbindelse med et russearrangement på Tryvann i Oslo. Festen fortsatte mens letemannskaper søkte i vannet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.Nødetatene rykket ut etter en melding om en mulig drukning i Øversetertjern i forbindelse med et russearrangement på Tryvann i Oslo. Festen fortsatte mens letemannskaper søkte i vannet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

– Det er vanskelig å både forutse og forklare, men vi liker det bedre når tallene går nedover, sier han.

– Det eneste vi kan gjøre er å gi råd om forebygging.

Antallet ligger på samme nivå som i Sverige, som har nesten 4 millioner flere innbyggere.

I årets siste måned ble det registrert 4 drukningsulykker. To menn, en i 30 og en i 50 årene omkom i Møre og Romsdal, en kvinne druknet i Østfold og nok en mann falt over bord og druknet i Troms:

Sannsynligvis drar han ut i grålysningen for å fiske. Han har drevet med fiske siden han var ungdom. Da foreldrene døde, tok han over driften av hjemgården, men fortsatte å fiske fra egen spisse. Men den 15. desember er det vanskelig vær og høye bølger. Det er ikke nok at han er sterk som en bjørn og dro garnankere som om det skulle ha vært en vanlig dregg.

Litt før klokka 10 blir 51-åringen funnet i fjæra ved Bakkejord i Tromsø av tilfeldige forbipasserende.

Båten blir funnet drivende med kjølen i været.

Kilder: nordlys.no, Byavisa Tromsø 18.12.2013, iTromsø 16.12.2013 og 17.12.2013, Fremover 17.12.2013.

Mange menn kunne vært reddet

Christiansen peker på at over 60 prosent av menn som drukner ikke har på seg redningsvest.

– De kunne vært reddet, sier han til ABC Nyheter.

Av de 119 som druknet i 2013 var 27 menn i alderen 41-60 år og 28 menn over 60 år.

Denne illustrasjonen viser tydelig hvor overrepresenterte menn er i statistikken.

– Vi har ingen oversikt over hvor mange som dør med promille. Men vi advarer mot å kombinere alkohol og båtkjøring, sier Christiansen.

Han mener det er en veldig uklok kombinasjon og selv om de ikke kan slå i bordet med tall så er han trygg på at det forekommer mange tilfeller der folk dør på grunn av for mye alkohol.

Han peker også på at svært mange drukner i forbindelse med fritidsbåter og de som faller i vannet, både fra land og fra brygge.

– Vi anbefaler også godt skotøy når du skal oppholde deg langs elver, vann eller på sjøen, sier Christiansen.

Men selv om det har vært noenlunde konstant at det er flest som drukner blant de som er ute med båten sin, så har antallet fritidsbåter i Norge hatt en sterk økning. Det er dermed grunn til å tro at andelen har gått ned.

Selv om antallet som omkom i forbindelse med bruk av kano eller kajakk i fjor, så var det hele 10 som døde i 2012.

– Når man går lang tilbake ser man at de store ulykkene påvirker, men at det også svinger mye fra år til år. Men det viktigste er å holde fokus på forebyggingsarbeidet.

– De aller fleste ulykker kan unngås, sier han.

For rundt femten timer siden stakk jeg venstrearmen under vann og fisket opp en guttunge i begynnelsen av tenåra. Umiddelbart etterpå følte jeg egentlig ikke stort. ”Jammen godt at det gikk bra”, tenkte jeg. Så ble jeg sint på foreldrene som ikke var til stede. Jeg fikk utløp for det ved å kjefte litt på noen tyske campingturister i utkanten av stranda, men det var jo ikke deres unger, og dessuten snakket de ikke engelsk. Så badet jeg en stund, spiste og jobbet litt, før det slo meg. I dag reddet jeg kanskje et liv.

Jeg skriver dette fordi jeg var i ferd med å la være. Ved første øyekast var det nemlig ingenting som tydet på at gutten var i vanskeligheter.

Den eneste grunnen til at jeg snudde meg en andre gang og stoppet opp, i stedet for å fortsette ut gjennom bølgeskummet, var at synet av hodet som lå og duppet akkurat over vannskorpa fikk meg til å tenke på noe jeg leste for rundt ett år siden. En artikkel om hvordan drukning ikke nødvendigvis ser ut slik man kanskje skulle tro.

Kilde: abcnyheter.no

Vet du hvordan det ser ut når noen drukner? Å lese denne saken kan hjelpe deg å redde liv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus