– Det blir ingen vanlig skoledag

Skolene til de to unge jentene som mistet livet i hesteulykken i Aurskog-Høland, vil mandag holde minnestunder for dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To lokalsamfunn er i sorg etter at to venninner på 11 og 13 år på tur med hest og sulky ble påkjørt på fylkesvei 229 rundt fire kilometer sør for Bjørkelangen lørdag ettermiddag.

Jentene ble fløyet til Ullevål sykehus, bevisstløse og med alvorlige hodeskader. Natt til søndag ble det klart at livet til elleveåringen fra Nes ikke sto til å redde.

Søndag formiddag døde også 13-åringen fra Aurskog-Høland.

Minnestund

Det blir ingen vanlig dag på skolene til de to jentene som døde etter påkjørselen. På Framtun skole i Nes kommune, der den elleve år gamle jenta gikk, blir det holdt minnestund med alle elevene i gymsalen.

– Der blir det mulighet for foreldrene å komme også. Det vil bli lagt ut kondolanseprotokoll, vi tenner levende lys og har et bilde av eleven, skriver rektor Anne Sverdrup i en pressemelding fra skolen, melder Romerikes Blad.

Les også: Jenter (11) og (13) døde etter påkjørsel på Bjørkelangen

Også på Bjørkelangen skole i Aurskog-Høland, der 13-åringen gikk, blir det mandag holdt minnestund.

– Vi planlegger en minnestund. Det blir ingen helt vanlig skoledag, og vi skal ivareta de som trenger det, sier rektor Wenche Ovlien Engen ved Bjørkelangen skole til Indre Akershus Blad.

To familier og lokalsamfunn i krise

– Dette er tragisk både for de forulykkede og deres familie og venner, og han som var involvert med bil, samt vedkommendes familiekrets. Nå er det viktig at alle blir tatt hånd om, sier ordfører Jan Arild Mærli (Ap) i Aurskog-Høland.

Familien til den 13 år gamle jenta er i sjokk og ber om ro for å bearbeide sorgen og ta vare på hverandre. Det skriver 13-åringens onkel i en pressemelding til VG.

– Våre tanker går også til familien til venninnen som også omkom, samt bilføreren som var involvert i ulykken og hans familie, skriver han videre.

Søndag klokken 13 ble Bjørkelangen kirke åpnet for dem som ville komme innom og be eller samles etter dødsulykken. Ved 14-tiden søndag var ifølge sognepresten allerede 30-40 personer samlet i kirken.

Søndag kveld var det en minnestund på ulykkesstedet der om lag 200 personer var til stede.

Kjørte på jentene bakfra

Ulykken skjedde på fylkesvei 229, rundt fire kilometer sør for Bjørkelangen i 14.30-tiden lørdag. Påkjørselen skjedde bakfra, men utover dette vet ikke politiet hva som har skjedd.

– Det eneste vi vet, er at det av en eller annen grunn har skjedd en kollisjon mellom bilen og sulkyen, som begge kjørte i samme retning – nordover. Så vidt vi vet var det ikke spesielt glatt på stedet. Det er heller ikke en spesielt trafikkert vei vi snakker om, i alle fall ikke i helgen. Føreren kom fra en 80-sone, og 60-sonen begynner omtrent der ulykken skjedde, sier lensmann Svein Engen i Aurskog-Høland til NTB.

– Både Statens vegvesen og politiet gjorde flere undersøkelser på ulykkesstedet lørdag. Mandag fortsetter etterforskningen for fullt, opplyser lensmann Engen.

Ordfører Jan Arild Mærli (Ap) i Aurskog-Høland sier til TV 2 at han vil ta opp sikkerheten på ulykkesstrekningen med Statens vegvesen.

Sterkt preget

Føreren av bilen var en mann i 40-årene fra Aurskog-Høland. Han kom ikke til skade i ulykken, men er sterkt preget av det som skjedde.

Bilføreren er ifølge politiet foreløpig kun avhørt på ulykkesstedet, og skal inn til nytt avhør så fort formen hans tillater det.

Bilføreren har avgitt blodprøve og er rutinemessig fratatt førerkortet. Politiet skal ikke ha mistanke om promillekjøring eller kjøring i påvirket tilstand.

– Han er rutinemessig siktet i saken ettersom han har avgitt utvidet blodprøve. Den foreløpige siktelsen lyder på uaktsom kjøring, men den kan endres. Det kan ta en stund før den endelige siktelsen er klar. Mannen har det tungt og ivaretas av kriseteam, sier lensmannen.

Det skal ikke ha vært vitner til selve ulykken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus