Skotske separatister satser på skilsmisse

2014 er året: Skottene skal bestemme seg om de vil bli selvstendige fra Storbritannia. Foto: Russell Cheyne / Reuters / NTB scanpix.
2014 er året: Skottene skal bestemme seg om de vil bli selvstendige fra Storbritannia. Foto: Russell Cheyne / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

2014 blir året da skottene må bestemme seg for om de søker skilsmisse fra britene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han vil beholde pundet og dronning Elizabeth, men ellers håper Skottlands førsteminister Alex Salmond dette blir året skottene sier ja til selvstendighet.

18. september går de til urnene, og alle fastboende i Skottland over 16 år kan stemme i folkeavstemningen.

– 2014 blir et virkelig fantastisk år, et år da verdens øyne blir rettet mot Skottland. Vi skal bestemme oss for om vi vil bli et selvstendig land. Det er vårt livs mulighet, lover Salmond skottene.

Bare en tredel av dem er så langt enige med ham, men Salmond har uansett en 670 sider lang plan klar for hvordan et selvstendig Skottland kan utformes.

Musikk, valuta og olje

Hvordan blir så det nye landet? I alt 650 spørsmål blir besvart i Salmonds plan.

Ja, Skottland kommer til å delta i Melodi Grand Prix, beroliger han. Han ønsker å beholde det britiske pundet, men vil ha full kontroll over oljen og gassen i den skotske delen av Nordsjøen – intet enkelt krav overfor britene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Cameron ber Skottland forbli britisk

Videre skal Skottland fortsatt være medlem i NATO og EU, selv om det kan bli vanskelig å overbevise EU om at skottene verken vil ha euroen eller bli med i det passfrie Schengen-området.

Det britiske atomprogrammet skal bort fra skotsk jord, skottene skal danne sin egen hær, ha eget pass, håper dog på fortsatt passfrihet med britene, vil ha nasjonaldag den 24. mars, vil la skottene delta i lottotrekningene til National Lottery og ønsker å gjøre kringkasteren BBC om til et skotsk SBS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bedre liv

Lederne i Edinburgh ser videre for seg en skotsk modell av den nordiske velferdsstaten uten at de ser for seg økte skatter. De vil be om forhandlinger med britene om en fordeling av statsgjelden, men kommer også til å kreve sin del av aktiva i det felles boet. Og planen er å opprette sitt eget oljefond for å spare noe av energiinntektene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med selvstendighet vil den skotske nasjonalforsamlingen ha all makt vi trenger til å gjøre livet bedre for Skottlands innbyggere, lover dagens ledelse.

Skottene har i dag stor grad av selvstyre, men både forsvar og utenriks styres fortsatt fra London. Ved selvstendighet vil Edinburgh ha full kontroll.

Les også: Ett skritt nærmere skotsk løsrivelse

Ubesvarte spørsmål

Det er fortsatt mange spørsmål om selvstendighet og den skotske økonomien som ikke er besvart, og som ikke kan besvares før skottene eventuelt står i situasjonen der alt skal deles og forhandles med britene og EU.

En troshandling kaller noen avgjørelsen hver skotte må ta når de står i stemmelokalet i september. I London har statsminister David Cameron gjentatte ganger bedt skottene om å bli.

– Vi ønsker at dere skal bli hvor dere er, og sammen kan vi skape et enda sterkere Storbritannia for våre barn og barnebarn, sa Cameron i nyttårstalen sin.

– La oss ikke våkne 19. september og tenke på det som kunne skjedd. La oss våkne den morgenen fylt av håp og forventning og rede til å bygge en fremgangsrik nasjon, parerte Salmond i sin.