Sjømannspresten hastet til Kongo

PÅ PLAS: Sjømannsprest Knut Lyngseth besøkte Joshua French i fengselet i Kinshasa lørdag. Her er Lyngseth utenfor hotell Fleuve Congo i sentrum av byen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
PÅ PLAS: Sjømannsprest Knut Lyngseth besøkte Joshua French i fengselet i Kinshasa lørdag. Her er Lyngseth utenfor hotell Fleuve Congo i sentrum av byen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Sjømannsprest Knut Lyngseth framskyndet planene om å besøke Joshua French i Kongo og reiste direkte fra Bangkok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjømannsprest Knut Lyngseth ankom Kinshasa lørdag Kongo og besøkte med en gang Joshua French i fengselet.

Lyngseth har i alle de årene den norske 31-åringen har sittet fengslet vært jevnlig på besøk. Bare i fjor var han i Kinshasa fem ganger for å besøke først de to norske fangene, etter Tjostolv Molands død bare Joshua French. Lyngseth ankom Kongo direkte fra Asia lørdag morgen og møtte mange journalister på vei tilbake til Norge etter at rettssaken mot French fredag ble utsatt til 21. januar.

Han rakk å møte advokat Hans Marius Graasvold som også forlot landet lørdag kveld. Det diplomatiske teamet med Kai Eide i spissen blir imidlertid værende i Kongo for å fortsette arbeidet med å finne en politisk løsning på saken til French.

– Når vi møtes i fengselet er jeg der for ham og ingen andre. Det vi snakker om er konfidensielt og derfor kan jeg heller ikke fortelle noe om dette eller hva mine inntrykk måtte være, sier Lyngseth til NTB.

Les også: Kongolesere ber om amnesti for French

Framskyndet reisen

Han hadde allerede planlagt å besøke French i Ndolo-fengselet om noen uker, men reisen ble fremskyndet på grunn av den akutte situasjonen som oppsto etter den første dagen av rettssaken tirsdag. Han planlegger å bli i Kongo i én uke, fram til neste lørdag.

– I den grad jeg kan være til støtte for familien, blir jeg her, sier Lyngseth.

Som alltid har han med små nødvendigheter når han kommer til fengselet.

Lyngseth er ambulerende sjømannsprest og besøker fengslede nordmenn flere steder i verden, men har siden 2009 vært den presten som har reist til Kongo.

Han kjente også Tjostolv Moland godt og var den som forrettet i begravelsen hans 12. september i fjor i Vegårshei kirke.

Les også: French-saken utsettes

– Sittet lenge nå

Nå sitter bestevennen tiltalt for ha drept Moland til tross for at både norske og kongolesiske etterforskere konkluderte med at det ikke var noe kriminelt knyttet til dødsfallet og at noen kan lastes for at det skjedde.

– Joshua har sittet lenge i fengsel nå. Da er det greit å ha noen som kommer som du vet ikke skal ha noe av deg, som journalister eller andre. Og jeg tror det er viktig at det er samme person fra Sjømannskirken som kommer slik at vi kan ta opp tråden der vi slapp den siste gang, sier presten.

Han har oppfatninger om både saken og om Joshua French sin helsesituasjon etter at han ble sendt til sykehus i forrige uke, men dette er ikke noe presten vil snakke offentlig om.

– Jeg er her bare for Joshua, og det han som bestemmer hva vi snakker om, sier han

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus