Sharons sønn: – Han dro da han bestemte seg for det

Gilad Sharon, avdøde Ariel Sharons sønn, kunngjør farens dødsfall til mediene på Sheba medisinske senter nær Tel Aviv lørdag. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB scanpix.
Gilad Sharon, avdøde Ariel Sharons sønn, kunngjør farens dødsfall til mediene på Sheba medisinske senter nær Tel Aviv lørdag. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB scanpix.

Den tidligere israelske statsministeren Ariel Sharons bortgang lørdag, etter åtte år i koma, møtes med kondolanser fra politikerkolleger verden rundt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Ariel Sharon

• Født den 27. februar 1928 i et bondesamfunn like nord for Tel Aviv. Foreldrene var hviterussiske immigranter.

• I 1945 blir han medlem av Haganah, en jødisk geriljagruppe som kjempet for å opprette staten Israel. Gruppen kjempet i krigen i 1948, og Israel fikk sin uavhengighet etter dette.

• I 1967 ledet Sharon en panserdivisjon under seksdagerskrigen hvor Israel erobret Vestbredden og Gazastripen, det østlige Jerusalem, Golanhøydene og Sinai-halvøya.

• I 1982 var Sharon hjernen bak invasjonen av Libanon hvor kristne militspersoner som var alliert med Israel massakrerte mellom 800 og 2000 palestinere i flyktningleirene Sabra og Shatila i utkanten av Beirut. Sharon blir tvunget til å gå av som forsvarsminister året etter på grunn av massakren.

• I 1999 tar Sharon over som leder for det høyreorienterte partiet Likud.

• I februar 2001 gjorde han et brakvalg, og ble statsminister i Israel.

• I august 2005 begynner Israel å dra alle soldater og bosettere fra Gaza som følge av Sharons kontroversielle løsrivelses-plan, noe som satt sluttstreken for 38 år med okkupasjon.

• Den 4. januar 2004 blir Sharon rammet av slag, og faller i koma.

• 1. januar 2014 opplyste sykehuset Sharon var innlagt på om at hans helsetilstand er forverret. Han har da ligget i koma i åtte år.

• Lørdag den 11. januar 2014 dør Ariel Sharon, 85 år gammel.

Kilde: AFP / ©NTB

– Han er borte. Han dro da han bestemte seg for å dra, sa Sharons sønn Gilad til journalister på Sheba medisinske senter nær Tel Aviv i Israel lørdag.

Sharon hadde da ligget i koma siden 4. januar 2006, etter at han fikk slag på høyden av sin politiske karriere. Hans helsetilstand forverret seg mye rett etter nyttår, da flere av hans vitale organer sviktet. Han ble blant annet rammet av nyresvikt etter en operasjon i fjor høst. Lørdag døde han 85 år gammel.

– Hans minne vil for alltid bli holdt i hjertet av nasjonen, heter det i en uttalelse fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor.

Ifølge israelske presseoppslag vil det mandag bli holdt en statlig minnegudstjeneste i Knesset, og Sharon vil bli begravet på hans private ranch i den sørlige Negev-ørkenen, melder AFP.

Les også: Ariel Sharon er død

Sharon var kjent som en av Israels mest dyktige, men kontroversielle politiske og militære ledere. Hans kompromissløse holdning og hardhendte behandling av palestinerne ga ham kallenavnet «bulldoseren», og han kalte sin selvbiografi «Warrior» (kriger).

Verdensledere hyller Sharon

USAs president Barack Obama sa lørdag i en uttalelse at han slutter seg til israelernes hyllest av Sharon, og gjentar løftet om å støtte Israel videre. Obama sier videre at han og hans kone Michelle sender deres dypeste kondolanser til Sharons familie og til israelerne, etter deres tap av en leder som dedikerte sitt liv til Israel.

Visepresident Joe Biden opplyser at han vil lede USAs delegasjon til minnegudstjenesten.

Utenlandske statsledere som Storbritannias statsminister David Cameron og Tysklands statsminister Angela Merkel, hyllet også Sharon lørdag for hans beslutning om tilbaketrekking fra Gazastripen i 2005.

– Han tok et historisk steg på veien mot forsoning med palestinerne og for en tostatsløsning, sa Merkels talsmann Steffen Seibert ifølge AFP.

Les også: Den israelske bulldoseren har stanset

FNs generalsekretær Ban Ki-moon hyllet Sharon som en «helt for sitt folk», som vil bli husket for sitt politiske mot og vilje til å gjennomføre den smertefulle og historiske beslutningen om å trekke israelske bosettere og soldater fra Gazastripen.

Solberg kondolerer

Også Norges statsminister, Erna Solberg, sluttet seg lørdag til rekken av statsledere som kondolerte ved Sharons død.

– Overfor Israels statsminister Benjamin Netanyahu og det israelske folk vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse ved tidligere statsminister Ariel Sharons bortgang, sier Solberg i en pressemelding.

Flere palestinere uttrykte imidlertid ingen sorg over dødsfallet til den israelske krigshelten.

– Sharon var en kriminell, sier den høytstående tjenestemannen i det palestinske Fatah-partiet, Jibril Rajub, til AFP.

Den islamistiske bevegelsen Hamas, som kontrollerer Gaza-stripen, sier Sharons død var et «historisk øyeblikk», som markerte «forsvinningen av en kriminell hvis hender var dekket av palestinsk blod».

– På en dag som denne ved hans bortgang synes jeg det er riktig å minnes Sharon som en av de viktigste militære og politiske lederne i Israels historie. Men man må også understreke at det var en sterk, men tidvis kontroversiell politiker som har gått bort, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

Personvernpolicy