To drept og en såret på norskeid oljeanlegg

To soldater er drept og en såret i et angrep på et oljeanlegg som tilhører norske DNO International sørøst i Jemen, melder AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppen som står bak angrepet skal ifølge jemenittiske myndigheter ha sendt ut en uttalelse der de krever at DNO stopper sin virksomhet i landet, melder AFP.

– Dette er ikke et anslag mot et DNO-anlegg, men det har vært et angrep på en militær vaktpost. Ingen DNO-ansatte er berørt og det har ikke vært uroligheter ved selve anlegget, sier fungerende konsernsjef Bjørn Dale i DNO til NTB.

Det skal ikke være noen nordmenn i området.

Angrepet skjedde lørdag ved en vaktpost ved oljefeltet i Hadramawt-provinsen, sier en tjenestemann i sikkerhetsmyndighetene i Jemen.

I uttalelsen som kom fredag, skriver gruppen at DNO «står ansvarlige for det som skjer» hvis selskapet ikke trekker seg ut av landet.

Trusselbrev kvelden i forveien

NTB har funnet det som ser ut til å være trusselbrevet via arabiskspråklige nyhetskilder. I meldingen skriver gruppen, som kaller seg Hadramawt-stammenes forbund, at DNO har frist til lørdag morgen med å stoppe virksomheten.

Meldingen ble sendt ut fredag kveld. Videre skriver gruppen at en lang rekke krav de har overlevert myndighetene må bli oppfylt før oljeselskapet får fortsette sitt arbeid.

– Vi tar trusselen alvorlig og vurderer sikkerhetssituasjonen fortløpende. Foreløpig opererer vi innenfor ordinære sikkerhetsprotokoller. Vi oppfatter at dette er en del av et politisk spill og en pågående posisjonering mellom lokale og sentrale myndigheter, sier Dale.

Trusselbrevet er signert, stemplet og lagt ut på en lang rekke nettsider. Ifølge AFP er stammealliansen nydannet, og den har stått bak flere angrep i distriktet den siste tiden.

Tungt inne i Jemen

DNO er tungt involvert i Jemen, og tidligere i år gjorde det norske selskapet et nytt funn av olje i Masila. Ifølge Oil & Gas Journal planlegger DNO å utvikle den nye brønnen tidlig i 2014.

Det har vært økt spenning i Jemen den siste tiden, der separatister kjemper for å opprette en egen stat i Sør-Jemen.

– Trefninger som denne har det vært regelmessig i Jemen de siste månedene. Vi er i tett kontakt med jemenittiske myndigheter og mottar meldinger fra dem fortløpende, forteller Dale.

Volden har eskalert etter at den lokale stammelederen Said Ben Habrish og hans livvakter ble drept på en kontrollpost satt opp av hæren tidlig i desember. Stammelederen og livvaktene nektet å gi fra seg våpnene da skuddvekslingen startet.

Grupperinger, som har tilknytning til al-Qaida, skal også være aktive i den oljerike regionen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus