Knapt flertall i sentralstyret støtter Navarsete

Nestlederne Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe ønsker ikke at det holdes et ekstraordinært landsmøte. Her flankerer de partileder Liv Signe Navarsete etter et møte i sentralstyret før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Nestlederne Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe ønsker ikke at det holdes et ekstraordinært landsmøte. Her flankerer de partileder Liv Signe Navarsete etter et møte i sentralstyret før jul. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sju av tolv medlemmer i Senterpartiets sentralstyre sier til VG at de ikke ønsker et ekstraordinært landsmøte i år. De vil dermed frede partileder Liv Signe Navarsete til landsmøtet i 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navarsete mener uroen rundt henne ikke kan fortsette og har bedt partiet avklare om ledelsen har tillit. Uttalelsene hennes fredag kunne tolkes dit hen at hun åpner for at det avholdes et snarlig ekstraordinært landsmøte der partiet velger ny leder.

Hun fikk fornyet tillit som partileder på landsmøtet i vår og skal i henhold til vedtektene bli sittende som leder i det minste fram til neste valg, som er på landsmøtet i 2015.

En rekke ordførere og fylkespolitikere har de siste ukene gått ut og forlangt et lederskifte. Bakteppet er det elendige stortingsvalget, den knusende rapporten før jul og den siste tidens kritikk mot Sp-lederen.

En ringerunde VG har gjort til de tolv medlemmene i partiets sentralstyre, viser imidlertid at toppledelsen etter alt å dømme vil vente til neste vår. Begge nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum sier et kontant nei til ekstraordinært landsmøte for å velge ny ledelse, det samme gjør fem andre, skriver avisen.

Bråket i Senterpartiet har ført til velgerflukt. På en fersk meningsmåling er resultatet en oppslutning på bare 3,9 prosent.

Meningsmålingen er utført av Norfakta for Klassekampen og Nationen.

Med 3,9 prosent sendes partiet under sperregrensa, og resultatet ved et stortingsvalg ville vært ett enslig mandat. Det er langt under 5,5 prosent som partiet fikk i det historisk svake stortingsvalget i september.

Målingen viser dessuten at velgerlojaliteten er lav hos Senterpartiets velgere. Bare 64 prosent av dem som stemte Sp i fjor, ville gjort det samme nå. 14 prosent av Sp-velgerne har dessuten gitt sin støtte til Arbeiderpartiet.

– Det har vært mye bråk i partiet i det siste, og så har man dette beklagelige trekket hos Navarsete at hun stadig er på jakt etter lekkasjer. Det betyr at Sp har mange utro tjenere, og at den grasrota som partiet lener seg på når de må mobilisere velgere, svikter, sier valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus