French-advokat saken fortsetter 21. januar

Joshua French ville ikke svare på dommerens spørsmål da rettssaken mot ham i N'dolo militærfengsel i Kinshasa fortsatte fredag. Han henviste til sin forsvarer, Marie André Mwila Kayembe (til venstre). Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Joshua French ville ikke svare på dommerens spørsmål da rettssaken mot ham i N'dolo militærfengsel i Kinshasa fortsatte fredag. Han henviste til sin forsvarer, Marie André Mwila Kayembe (til venstre). Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

En tydelig sliten Joshua French ba om hvile og nektet å svare på spørsmål fra dommeren da rettssaken mot ham fortsatte fredag. Dermed ble behandlingen av drapsanklagen mot ham utsatt enda en gang, til 21. januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er ikke veldig syk, men jeg er sliten, sa French da han ble bedt av dommer Serge Kabondo om å forklare seg i den provisoriske rettssalen inne i N'dolo-fengselet fredag.

Han måtte flere ganger gjenta at hans ønske var at advokaten, Marie André Mwila, skulle svare på alle spørsmål, noe som tydelig gjorde et inntrykk på dommeren.

– Er du ikke i stand til å stå for retten her i dag

– Jeg foretrekker at min advokat snakker for meg i dag, sa French.

– Så du kan ikke snakke i dag, det er din rett, sa Kabondo før han henvendte seg til partene med befaling om de kom fram til en løsning. Han sa det ikke var mulig å gjennomføre en rettssak mot en person som ikke ville snakke i retten.

Les også: French-advokat reagerer på aktors utbrudd

Spill

Aktor og leder for den militære påtalemyndigheten i Kinshasa, Katenda Nkulu leverte et høylytt og svært spesielt innlegg hvor han forsøkte å så tvil om helsetilstanden til French. Han hengte seg opp i en liten enkeltopplysning fra forsvareren om at French svettet mye og han påsto nordmannen spilte et spill.

Nkulu mente det var helt normalt og at ethvert friskt menneske svetter.

Likevel gikk han omsider med på å utsette saken.

Uverdig

Den norske advokaten til Joshua French, Hans Marius Graasvold, satt på tilhørerplass i rettssalen og reagerte på aktors utfall, som bar et så høyt volum at mange i publikum holdt seg for ørene.

– Jeg synes ikke aktors oppførsel er en rettssak verdig. Det er en alvorlig sak og alvorlige anklager. Bakgrunnen for at vi ber om en utsettelse er også forhold som er så alvorlige at han skulle holdt seg for god til slik oppførsel, sa Graasvold da han møtte det norske pressekorpset etter rettsmøtet.

Men Graasvold var positiv til at retten fulgte anmodningen om å utsette rettssaken med henvisning til helsetilstanden til French.

– Det er rettens ansvar at tiltalte får gjennomført sin egen rettssak. Det er vi glade for at retten har tatt på alvor, sier han.

Les også: - French spiller syk

Norske leger

Advokat Mwila ba om åtte dagers utsettelse som han begrunnet med tre forhold blant annet at French måtte ha godt med tid til å komme seg til hektene igjen. Videre trakk han fram at saken er omfattet med betydelig interesse fra mange personer og sist at norske leger skal kunne komme ned å vurdere helsetilstanden til Joshua French.

Selv om French framsto som avbalansert og behersket i retten, fortalte forsvareren at nordmannen hadde vært aggressiv etter at saken ble stanset tirsdag grunnet utilfredsstillende tolketjeneste. Han skal ha vært uvillig til både å snakke med sin mor og sin norske advokat. Det kom også fram at han skal lide av hukommelsestap.

Les også: French-saken utsettes

Eide blir

Mange av journalistene og de offisielle representantene fra Norge pakket sammen og gjorde seg klar til å reise til Norge etter at utsettelsen av saken var et faktum.

UDs spesialutsending Kai Eide reiser derimot ikke fra Kongo selv om rettssaken er utsatt.

– Jeg har flere møter som er avtalt de neste dagene, så jeg reiser ikke nå, sier Eide fredag ettermiddag.

Parallelt med behandlingen av straffesaken har Eide og det diplomatiske teamet arbeidet i kulissene med saken til den norske fangen. Mandag møtte Eide den kongolesiske presidenten. Under møtet ble presidenten overlevert et brev fra statsminister Erna Solberg (H) og hennes britiske kollega David Cameron.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus