NRK: – Varsler krisemøte i Senterpartiet

Leder i Senterpartiet (Sp) Liv Signe Navarsete åpner for ekstraordinært landsmøte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Leder i Senterpartiet (Sp) Liv Signe Navarsete åpner for ekstraordinært landsmøte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete mener uroen rundt henne ikke kan fortsette og ber partiet avklare om ledelsen har tillit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navarsete understreker at hun ikke vil svare på om hun vil gå av som partileder eller ikke. Men overfor TV 2 gjør hun det klart at den svært urolig og kaotiske situasjonen rundt partiledelsen generelt, og rundt henne selv spesielt, må avklares raskt.

– For meg er det viktig at partiet avklarer den tilliten, for leder må ha tillit for å sitte og en nestleder må ha tillit for å sitte. Og den uroen som rir partiet nå som en mare, kan ikke fortsette, sier hun til TV 2.

Uttalelsene kan tolkes dit hen at Navarsete åpner for at det avholdes et snarlig ekstraordinært landsmøtet der partiet velger ny ledelse. Hun fikk fornyet tillit som partileder på landsmøtet i våres og skal i henhold til vedtektene bli sittende som leder i det minste fram til neste valg, som er på landsmøtet 2015.

Les også: – Er redd slaget er tapt for Liv Signe

Krisemøte neste uke

– Vi må bestemme oss for hvordan partiet skal håndtere dette, om vi skal ha et ekstraordinært landsmøte eller ikke. Hvordan dette skal gjøres, må vi drøfte i partiet nå, sier hun.

Allerede tidlig i neste uke avholder partiledelsen og fylkeslederne i Senterpartiet hemmelig krisemøte over telefon, der bare en sak står på dagsorden: Liv Signe Navarsetes fremtid som leder. Ifølge NRK har flere fylkesledere og andre sentrale Sp-politikere fra hele landet organisert seg i et forsøk på å skaffe flertall for å avholde et ekstraordinært landsmøte i Senterpartiet så raskt som mulig.

Senterpartiets vedtekter krever rent flertall enten i sentralstyret eller landsstyret for å innkalle til ekstraordinært landsmøte.

– Navarsete må trekke seg, men hun vil for alt i verden forhindre at Ola Borten Moe tar steget til topps. Derfor vil det også være i hennes interesse at det blir avholdt et ekstraordinært landsmøte hvor partiet kan velge ny leder, sier en fylkesleder.

Storm rundt Navarsete

Partiledelsen, og spesielt Navarsete, har fått kraftig kritikk i etterkant av valget. De siste dagene har det også stormet rundt Sp-lederen etter at det ble kjent at hun snakket med regjeringskollega Bård Vegar Solhjell om traseen for nye E16 forbi Navarsetes hjemsted. Solhjell gikk deretter imot Vegvesenets råd, og det ble vedtatt at veien skulle legges i tunnel.

Flere ordførere har tatt til orde for et ekstraordinært landsmøte for å velge en ny partileder.

– Det er noen i partiet som ikke ønsker meg. Det må partiet diskutere. Vi har et regelverk for å håndtere denne type situasjoner. Vi er ikke tjent med å ha denne situasjonen gående lenge. Det er viktig at vi får en prosess for hvordan vi skal håndtere de spørsmålene som har kommet opp, sier hun til TV 2 i ettermiddag.

Les også: Østfold-leder ville fjerne Navarsete og Borten Moe

Personvernpolicy