Norsk forsker med behandling for kronisk hodepine

Mellom 50.000 til 100.000 personer i Norge sliter med kronisk hodepine. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Mellom 50.000 til 100.000 personer i Norge sliter med kronisk hodepine. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.

Mellom 50.000 til 100.000 personer i Norge sliter med kronisk hodepine forårsaket av overforbruk av smertestillende medisin. Fredag presenteres en ny og effektiv behandling av lidelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om kronisk hodepine og smertestillende
• Mellom 2 og 5 prosent av befolkningen lider av hodepine mer enn annenhver dag, definert som kronisk hodepine.

• Det har lenge vært kjent at så mye som halvparten av tilfellene skyldes høyt forbruk av hodepinetabletter over lengre tid, såkalt medikamentoverforbrukshodepine (MOH).
• Norsk forskning har nå for første gang i verden påvist at rundt halvparten av MOH-pasienter kan bli bedre ved en enkel behandling, uten medisiner.
• For dem som ikke blir bedre av å kutte smertestillende, er det god sjanse til bedring ved en kombinasjon av å ta forebyggende medisiner samtidig som de kutter overforbruket av hodepinetabletter.
• En utfordring er at forebyggende medisiner må forskrives av lege, mens de smertestillende medikamentene, der paracetamol og ibuprofen er de vanligste, er lettere tilgjengelig.

(Kilder: Ahus og UiO) (©NTB)

Lege og forsker Espen Saxhaug Kristoffersen ved Ahus og Universitetet i Oslo forsvarer da sin doktorgradsavhandling om en effektiv behandling av såkalt medikamentoverforbrukshodepine (MOH).

– MOH er så vanlig i befolkningen, og de fleste behandler seg selv på feil måte med hodepinetabletter, uten å ha vært i kontakt med hodepinespesialister. Da finnes det et stort potensial for behandling i primærhelsetjenesten. Våre data tyder på at omtrent halvparten av MOH-rammede kan bli kvitt sin kroniske hodepine med en meget enkel intervensjon, sier Saxhaug Kristoffersen til NTB.

Les også: 15 vanlige årsaker til hodepine

Tidligere studier fra forskningsgruppen har vist at korrekt informasjon er nøkkelen til at mer enn halvparten av personer med medikamentoverforbrukshodepine kan klare å slutte med overforbruket.

Av dem som slutter blir majoriteten kvitt sin kroniske hodepine.

Selvhjelp

Saxhaug Kristoffersen og hans medarbeidere utviklet behandlingsmetoden, kalt Brief Intervention (BI), og testet den i samarbeid med 50 fastleger og deres pasienter. Mens behandlingen hjalp rundt halvparten av pasientene med MOH, var det tilnærmet ingen endring for de ubehandlede pasientene i kontrollgruppen.

– Behandlingen er bygget opp for å være lett gjennomførbar i allmennpraksis og tar utgangspunkt i evidensbasert informasjon hentet fra den norske befolkningen og internasjonal, vitenskapelig dokumentasjon. BI-prinsippene kommer opprinnelig fra behandling av overforbruk av alkohol, og selv om man ikke sikkert kan si at det ved MOH dreier seg om en direkte avhengighet av medisinene, finnes flere likheter med overforbruk av avhengighetsskapende substanser, sier Saxhaug Kristoffersen.

Les også: Hodepinetabletter kan gi hodepine

Det viktigste er å støtte pasienten til selv å klare å slutte med medisinoverforbruk, da er sjansen stor for at også hodepinen blir borte.

Mangler tilbud

Saxhaug Kristoffersen og medarbeidere har funnet at de aller fleste med kronisk hodepine og medikamentoverforbruk er i kontakt med fastlegen sin, mens få har vært i kontakt med spesialisthelsetjenesten eller bruker forebyggende medikamenter mot sin hodepine.

Over halvparten har derimot forsøkt alternativ behandling.

– At så mange har forsøkt alternativ behandling, viser at vi her har å gjøre med en stor lidelse hvor helsetjenesten ikke har klart å gi et adekvat tilbud, sier forskeren.

Les også: Migrene kan være vanligere enn antatt

Mye tyder på at en undermedisinering av hodepineforebyggende medisiner og et samtidig overforbruk av medisiner kan forverre kronisk hodepine.

– Vi vet at forebyggende medisinering som ikke bruker tradisjonelle smertemedisiner, potensielt kunne hjelpe mange som ikke blir bra kun ved å slutte med medisinoverforbruk. Det er imidlertid viktig å understreke at siden så mange blir bra kun av å slutte med sitt medisinoverforbruk, så er dette det logiske første skritt i behandlingen, sier Saxhaug Kristoffersen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus