Indisk diplomat reiser hjem etter kompleks avtale

Devyani Khobragade som endte i sentrum av en diplomatisk strid mellom India og USA, reiser hjem etter å ha blitt tiltalt for underbetaling av sin barnepike. Foto: Mohammed Jaffer / Reuters / NTB scanpix.
Devyani Khobragade som endte i sentrum av en diplomatisk strid mellom India og USA, reiser hjem etter å ha blitt tiltalt for underbetaling av sin barnepike. Foto: Mohammed Jaffer / Reuters / NTB scanpix.

Den indiske diplomaten som ble pågrepet i New York for å ha underbetalt sin barnepike, var natt til fredag på vei hjem til India.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten i New York tok torsdag formelt ut tiltale mot henne. Siden hun har diplomatisk immunitet etter at hun ble akkreditert til Indias FN-delegasjon, ble hun dermed bedt om å forlate landet.

Tiltalen, oppgraderingen av immuniteten hennes, en henvendelse til India om å oppheve immuniteten, et avslag fra India og selve utreisen, alt på to dager, utgjorde en kompleks avtale mellom USA og India som begge hadde betydelig interesse av å finne en løsning og unngå en videre eskalering av konflikten.

Sent torsdag kveld opplyste amerikanske diplomatiske kilder at hun hadde bordet et fly til India og var på vei ut av landet.

Det indiske utenriksdepartementet bekreftet at hun var på vei hjem og at hun er overført til tjeneste ved departementet i New Delhi.

Diplomatisk krise

Pågripelsen av Devyani Khobragade i desember mens hun var visekonsul i New York, har ført til en større diplomatisk krise mellom India og USA.

39 år gamle Khobragade ble arrestert utenfor sine barns skole, påsatt håndjern og kroppsvisitert på politistasjonen før hun ble satt i varetekt og siden løslatt mot en kausjon på 25.000 dollar.

USA mente hun som visekonsul ikke hadde diplomatisk immunitet. India utnevnte henne da til diplomat ved sin FN-delegasjon slik at det ikke var tvil om at hun hadde immunitet og dermed ikke lenger kunne siktes eller straffes.

Utnyttet

Hennes synd var angivelig å ha betalt sin indiske barnepike 20 kroner timen og ha løyet om lønna på visumsøknaden hun leverte for barnepiken. Selv bedyrer hun at hun er uskyldig.

– Hun reiser hjem med løftet hode. Hun vet hun ikke har gjort noe galt og ser fram til at sannheten blir kjent, sa hennes advokat i New York, Daniel Arshack.

Amerikanske myndigheter gjør det klart at hun ikke vil få visum i framtiden og risikerer å bli arrestert om hun kommer tilbake til USA, enda hun er gift med en amerikaner.

Menneskehandel

Barnepiken som var stridens kjerne, Sangeeta Richard, er blitt i USA der hun søker visum i kategorien for ofre for menneskehandel. I mellomtiden har hun fått foreløpig oppholdstillatelse for å samarbeide med påtalemyndigheten.

En frivillig organisasjon har tatt opp saken hennes, som den kaller et klart eksempel på trafficking.

Aktor i saken, Preet Bharara, som selv er etnisk inder, sier at det har vært press på Richard fra India om å holde kjeft og komme hjem.

Protester og mottiltak

Arrestasjonen av Khobragade førte til store protester i India og en rekke mottiltak mot amerikanske diplomater i New Delhi.

Blant annet ble betongbarrierer mot terrorisme fjernet fra den amerikanske ambassaden, og diplomatenes immunitet ble begrenset. Flere offisielle amerikanske besøk i India måtte også avlyses.

Forbindelsene mellom USA og India er blitt stadig bedre siden den kalde krigen, trass i underliggende gjensidig mistro.

På grunn av episoden med Khobragade er forholdet surnet betraktelig, og det er uklart hvor lang tid det tar før det kommer på et positivt spor igjen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus