– Synd at Inkluderingsprisen er ekskludert fra Idrettsgallaen

- INKLUDERINGSPRIS EKSKLUDERT: Noen timer før selve Idrettsgallaen ble Inkluderingsprisen delt ut av kulturminister Thorhild Widvey (H) på Idrettsgallaseminaret. Prisvinner Funkis Snowboardklubb er her representert av leder Stine Magistad Johansen og medlem Thyra Ulekleiv. Foto: Geir Owe Fredheim / Idrettsforbundet
- INKLUDERINGSPRIS EKSKLUDERT: Noen timer før selve Idrettsgallaen ble Inkluderingsprisen delt ut av kulturminister Thorhild Widvey (H) på Idrettsgallaseminaret. Prisvinner Funkis Snowboardklubb er her representert av leder Stine Magistad Johansen og medlem Thyra Ulekleiv. Foto: Geir Owe Fredheim / Idrettsforbundet

– Ironisk at Inkluderingsprisen ikke er inkludert i selve Idrettsgallaen, mener prisvinner. – Kan diskuteres om den burde inkluderes, mener Idrettsforbundet. – Endrer neppe gallaprisene, sier NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke ble idrettsnorges helter hedret med brask og bram under Idrettsgallaen. Showet i Oslo spektrum ble sendt direkte på NRK lørdag kveld.

Tidligere på dagen, under det såkalte Idrettsgallaseminaret, ble Inkluderingsprisen 2013 delt ut. Prisen går til en klubb, krets eller forbund som på en fremragende måte har lykkes med å utvide aktivitetstilbudet innen idrett for funksjonshemmede.

I år ble priskronene fordelt på: Friskis og Svettis i Asker og Bærum, Innstranden Il og Funkis Snowboardklubb.

Klubbleder Stine Magistad Johansen i nyoppstartede Funkis Snowboardklubb er svært fornøyd med å ha vunnet prisen.

Likevel reagerer hun på at Inkluderingsprisen ikke er inkludert i selve Idrettsgallaen:

– Det er ironisk at Inkluderingsprisen, som skal inkludere alle, blir ekskludert. Tidligere har Inkluderingsprisen blitt delt ut før showet og i år ble den delt ut under idrettsgallaseminaret. Helst ville vi sett at den ble delt ut under selve Idrettsgallaen, på lik linje med alle de andre prisene, sier Johansen til ABC Nyheter.

Hun forteller at Funkis Snowboardklubb som ble startet opp i sesongen 2012/2013, arrangerer to treninger i uka. Der deltar mellom 20-30 av klubbens totalt 100 medlemmer hver gang. Klubben tilrettelegger for former for fysisk funksjonsnedsettelse.

– Her kommer folk som har en amputert fot, en halvsidig lammelse, cerebral parese, mangler en arm, er svaksynt eller hørselshemmet. Vi tilrettelegger for hver enkelt ut ifra deres behov.

Klubblederen forteller at det gjøres en stor jobb med mye frivillighet og engasjement for å tilrettelegge for funksjonshemmede i idretten i Norge. Hun mener prisutdeling på gallaen ville være en utmerket måte å vise frem mer av idrettstilbudet som finnes.

– Vi ønsker at det skal synliggjøres. Det ville gitt en mye bedre eksponering av det fantastiske arbeidet som blir gjort rundt aktivitet og idrett for funksjonshemmede om Inkluderingsprisen ble delt ut under selve Idrettsgallaen, mener Johansen.

Torsdag kom en rapport som viser at funksjonshemmede er blitt mindre synlige i norske medier de siste 20 årene.

– En viktig pris ...

Det er Norges idrettsforbund som hvert år inviterer særforbundene og idrettskretsene til å nominere kandidater til Inkluderingsprisen. Det er også Idrettsforbundet som setter sammen juryen som avgjør hvem som skal få prisen.

Kommunikasjonssjef Per Tøien i Norges idrettsforbund synes Inkluderingsprisen er viktig. Han mener norsk idrett gjennom mange år har vært helt i forkant i verden når det gjelder synet på idrett for mennesker med funksjonsnedsettelser.

– Jeg synes det er helt på sin plass å hedre organisasjonsledd som gjør en spesiell innsats for å gjøre idretten enda mer inkluderende, sier han.

... men ikke en idrettsgallapris

Tøien forteller at prisen likevel aldri har vært utdelt under den tv-sendte Idrettsgallaen, fordi den ikke er en av idrettsgallaprisene.

– Idrettsgallaen har blitt brukt som en anledning til å løfte oppmerksomhet rundt denne prisen, men det er ikke en pris som hører til idrettsgallaprisene. Det kan man diskutere om den burde ha vært, men faktum er at den ikke er det og ikke har vært det tidligere heller.

– For å få løftet frem prisen valgte man i år å få delt den ut av kulturministeren på Idrettsgallaseminaret i forkant av selve showet.

– Er du enig i at det gir mindre eksponering enn om prisen hadde blitt delt ut på den tv-sendte Idrettsgallaen?

– Ja, det gjør det.

Tøien forklarer at det er Idrettsgallaens styre, som består av NRK, NIF, Norsk Tipping og en særforbundsrepresentant, som bestemmer hvilke priser som er idrettsgallaprisene.

– Styret i Idrettsgallaen bør gjerne diskutere hvilke priser som kan inkluderes på gallaen, men jeg vil ikke ha noen personlig mening om hvorvidt Inkluderingsprisen er en av dem, sier kommunikasjonssjef Per Tøien.

Les hvem som fikk priser under Idrettgallaen: Carlsen og Tutta delte Utøvernes pris

– Vi hyller heltene

Ivar Ragne Jenssen i NRK er leder i styringsgruppen for Idrettsgallaen. Han forklarer at Idrettsforbundet, Norsk Tipping og NRK for 12 år siden ble enig om et sett med priser og at det siden den gang har kun har vært små endringer i kritieriene knyttet til prisene, men at kategoriene har bestått.

– Prisene er i utgangspunktet knyttet til toppidrettsprestasjoner på høyt internasjonalt nivå – og vår visjon er: En hyllest av heltene. Det gjelder også to prisklasser med årets funksjonshemmede kvinne og mann, sier Jenssen til ABC Nyheter.

– Når det gjelder andre priser har vi tatt med noen av dem i arrangementer rundt TV-showet, enten på seminaret eller i andre arrangementer før sendingen, fortsetter han.

Les også: Dobbel nominasjon til klasseløse Magnus Carlsen

– Får mange forespørsler

Ifølge Jenssen får de mange forespørsler hvert år om ta inn andre priser i showet enn prisene som tilhører Idrettsgallen.

– Vi er enige om at vi har mange nok priser og kanskje for mange for et slikt show. Vi mener ikke av den grunn at de andre prisene er dårligere. Men andre priser har andre statutter enn de rammene vi har laget for Idrettsgallaen.

– Det har så vidt jeg vet aldri kommet inn ønske om at Inkluderingsprisen skal inn blant de ordinære prisene.

– Vil dere vurdere å inkludere den om det kommer en forespørsel?

– Vi tror nok ikke vi kommer til å endre på hovedstrukturen i prisene våre, men vi kommer også til å være dynamisk med hensyn til å utvikle Idrettsgallaen videre.

– Med respekt for andre prisers statutter vil vi derfor ikke spekulere i om andre priser ville fungert bedre enn våre egne. 1.3 millioner seere på årets Idrettsgalla er en nokså grei beskjed om at vi er på riktig spor, sier leder i styringsgruppen for gallaen, Ivar Ragne Jenssen, til ABC Nyheter.

– Synd, men forståelig

Under den direktesendte gallaen fikk Ridderrennet, som er et årlig skirenn for folk med fysiske funksjonsjonsnedsettelse, idrettens hederspris.

Det var tidligere styreleder Ine Wigernæs og nåværende styreleder Cato Zahl-Pedersen i Ridderrennet som mottok prisen.

– Jeg er enig i at det er synd at Inkluderingsprisen ikke er med på selve gallaen, men samtidig respekterer jeg beslutningen på grunn av kompleksiteten, sier Zahl-Pedersen til ABC Nyheter.

Personvernpolicy