Det svenske kongeparet kommer 17. mai

KOMMER: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia i Arktisk Botanisk Hage. Det svenske kongeparet var i sommer på et 2 dagers offisielt besøk i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KOMMER: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia i Arktisk Botanisk Hage. Det svenske kongeparet var i sommer på et 2 dagers offisielt besøk i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det svenske kongeparet kommer likevel til grunnlovsjubileet på Eidsvoll 17. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia takket opprinnelig nei til invitasjonen om å delta på grunnlovsjubileet på Eidsvoll 17. mai fordi kongen ikke besøker andre land på deres nasjonaldag.

– Kongen besøker ikke andre nasjoner på deres nasjonaldag, sa fungerende informasjonssjef Annika Sönnerberg på Det kongelige slott i Sverige mandag.

Men nå har de svenske kongelige ombestemt seg. Torsdag la det svenske kongehuset ut en pressemelding der de opplyser at de likevel vil delta i grunnlovsjubileet 17. mai.

Her vises det til at det er nye opplysninger i saken som gjør at det svenske kongeparet likevel vil delta under Grunnlovens 200-års jubileum på Eidsvoll 17. mai.

Tre statsoverhoder

Stortingspresident Olemic Thommessen, som har invitert det svenske kongeparet, sier han setter stor pris på at det svenske kongehuset likevel har anledning til å delta på grunnlovsjubileets hovedarrangement på Eidsvoll 17. mai.

– På den måten bidrar de til at statsoverhodene for alle de tre skandinaviske landene, som var hovedaktører under de dramatiske begivenhetene i 1814, er representert, sier Thommessen.

Både det svenske og det danske kongehuset er invitert til å delta i 200-årsfeiringen av Norges grunnlov 17. mai i år. Folketinget i Danmark har gitt tilbakemelding om at dronning Margrethe og hennes mann prins Henrik vil delta i feiringen utenfor Eidsvollsbygningen.

Kritikk

Sveriges opprinnelige avslag på invitasjonen høstet mye kritikk, blant annet fra den pensjonerte svenske hoffreporteren Sten Hedman.

– Her forenes det norske og danske kongehuset, og svenskekongen skal ikke være med bare fordi han har som prinsipp å ikke stille på andre nasjoners nasjonaldager. Jeg synes det er historieløst, sa Hedman.

Uheldig

Hedmann fikk støtte av blant andre historieprofessor emeritus Ole Kristian Grimnes ved Universitetet i Oslo.

– Hvis det er tilfelle at de ikke vil være med på den store 17. mai-feiringen på Eidsvoll, synes jeg det er uheldig, sa Grimnes.

Stortingets prosjektleder for arbeidet med grunnlovsjubileet, Dag Nordbotten Kristoffersen, ønsket ikke å kommentere saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus