Orienterte stortingspartiene:Jan Tore Sanner skjøt startskuddet for storkommuner

Jan Tore Sanner fortalte sentrale stortingspolitikere sine planer for kommunereform. - På hvilke områder ønsker vi ulike tilbud fra kommune til kommune? undres SV-politiker. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
Jan Tore Sanner fortalte sentrale stortingspolitikere sine planer for kommunereform. - På hvilke områder ønsker vi ulike tilbud fra kommune til kommune? undres SV-politiker. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunal- og moderniseringsminister Sanner orienterte torsdag sentrale stortingspolitikere bak lukkede dører om regjeringens plan for prosessen fram mot storkommuner i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg noterer meg at regjeringen har utsatt prosessen for kommunereform med ett år, sier Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen til ABC Nyheter.

Det skjer etter at Jan Tore Sanner (Høyre) bak lukkede dører torsdag ga en uformell orientering til partienes ledende representanter i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

– Men vi fikk ikke beskjed om noe annet enn det vi kunne lese i avisa forrige uke, sier Pedersen, som er første nestleder i stortingskomitéen.

Les også: Har ikke ordførerne med seg på kommunesammenslåing

Slik skal det skje:

Fra flere kilder får ABC Nyheter oppgitt at Sanner skisserte følgende kjøreplan på veien fram til færre og større kommuner med mer beslutningsmyndighet:

  • Kommunereformen vil bli omtalt i forbindelse med den såkalte kommuneproposisjonen som regjeringen legger framtil våren.
  • I denne kommuneproposisjonen vil regjeringen også presentere økonomiske incentiver for kommuner som setter i gang og slår seg sammen.
  • Våren 2015 skal regjeringen så legge fram sitt forslag til kommunereform.

Så sent som i november skal Sanner ha orientert de parlamentariske lederne om at regjeringen aktet å legge fram sitt forslag til kommunereform allerede før påsken i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Nei, kommunesammenslåing svekker ikke lokaldemokratiet

– Ønsker vi ulikt tilbud fra kommune til kommune?

SVs Karin Andersen, som er andre nestleder i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, syns det er bra at Stortinget har fått en orientering om prosessen, men er bekymret for det mulige utfallet:

– Det er positivt at Sanner vil involvere Stortinget og åpnet for at kommunalkomiteen kan bli med på seminarer i prosessen framover. Men jeg spør hvilke oppgaver ønsker vi likhet på, hva er nasjonal oppgaver – og hva vil vi ha forskjeller på fra kommune til kommune?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Andersen til ABC Nyheter til regjeringens planer om å redusere antall kommuner og delegere mer myndighet til dem.

Hun avviser ett av argumentene for kommunereform:

– Lokalpolitikere opplever noe detaljstyring, men det er ikke hovedproblemet. Øremerkinga av midler fra staten er historisk lav nå, kanskje for lav. Hovedproblemet er pengemangel og at oppgavene ikke blir fullfinansiert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Kommunesammenslåing gir markeder for privatisering

Her er forskjellen på Ap og H:

Onsdag ga Klassekampen i en artikkel inntrykk av at Helga Pedersen og Ap er enig med Høyre på vei mot storkommuner, også ved hjelp av tvangssammenslåing.

Det utløste, etter hva ABC Nyheter har fått vite, sjokkbølger i partiet, og ble benektet av Pedersen i et debattinnlegg torsdag.

– Hva er forskjellen mellom regjeringens og Arbeiderpartiets vyer for kommunereform?

– Det er ikke lett å svare på, vi vet jo ikke hva de vil legge fram. Vi mener det er behov for endringer i kommunestrukturen. Men det må ta utgangspunkt i lokale ønsker, sier Ap-nestlederen til ABC Nyheter.

– I programkomiteen som du ledet, var du jo selv på nippet til å gå inn for tvangssammenslåing, noe AUF-leder Eskil Pedersen ønsket å programfeste?

– Vi hadde en veldig grundig debatt som munnet ut i et enstemmig landsmøtevedtak som sier det er behov for en kommunereform, men som hovedregel skal sammenslåing utformes lokalt, sier Helga Pedersen til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: AUF vil tvinge småkommuner til å slå seg sammen

– Ikke så enkelt likevel

– Hvordan oppfatter du prosessen Sanner orienterte om?

- Jeg tar den til orientering og registrerer at Sanner har utsatt prosessen med ett år i forhold til det han varslet i november. Dette tar jeg som signal på at kommunereformen er en mer kompleks sak enn de har tenkt, sier Pedersen og legger til:

– Frp har jo sagt at det skal forbli 100 kommuner. Senest i vår sa Høyres Trond Helleland at Stortinget burde tegne kommunekartet.

Tidligere på dagen hevdet landbruks- og matminister Sylvi Listhaug at storkommuner er det viktigste tiltaket for å berge Norges matjord.

Les: - Storkommuner viktigste tiltak for å ta vare på matjord