Svenske journalister ble utsatt for skinnhenrettelser

De to svenske journalistene Magnus Falkehed og Niclas Hammerström beskriver fangenskapet i Syria som et helvete der de blant annet ble utsatt for skinnhenrettelser. Foto: AFP / NTB scanpix.
De to svenske journalistene Magnus Falkehed og Niclas Hammerström beskriver fangenskapet i Syria som et helvete der de blant annet ble utsatt for skinnhenrettelser. Foto: AFP / NTB scanpix.

De to svenske journalistene som har vært holdt fanget i Syria, beskriver fangenskapet som et helvete der de blant annet ble utsatt for skinnhenrettelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Falkehed og Niclas Hammarström befant seg torsdag morgen på flyplassen i Beirut for å begynne reisen hjem, melder svenske medier. Torsdag ettermiddag blir de etter planen gjenforent med sine familier i Sverige.

Begge ser relativt rolige ut idet de sjekker inn på et fly til Paris, men Hammarström forteller til Dagens Nyheter at han føler seg svært skjør.

– Det føles som om jeg kan briste i gråt når som helst, sier han.

Falkehed føyer til at det er som om han går på autopilot.

– Jeg lengter etter å få treffe familien, hvile og forsøke å få perspektiv på det som har skjedd, sier han.

Les også: To savnede svenske reportere satt fri i Syria

– Mishandlet

De to forteller at de er blitt utsatt for all mulig slags fysisk og psykisk mishandling siden de ble kidnappet av det som antas å ha vært islamistiske opprørere like ved den libanesiske grensen 23. november i fjor.

– Slag med geværkolber, spark, piskeslag med gummislanger, fått hodet dunket i betonggulvet, blitt skinnhenrettet og til og med beskutt, oppsummerer Hammarström. Begge svenskene sier samtidig at de er svært lettet over å være fri.

Sveriges ambassadør i Syria opplyste onsdag at de to svenskene var satt fri.

Hammarström ble sluppet fri lørdag og har fram til onsdag blitt holdt skjult i Beirut, mens Falkehed ble løslatt onsdag. Også han ble fraktet i sikkerhet til Beirut.

25 drept

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har hjulpet til med frigivelsen og reisen ut av Syria.

Mange journalister har forsvunnet siden konflikten i Syria startet våren 2011. Ifølge organisasjonen Reportere uten grenser har minst 25 journalister mistet livet.

Svenske myndigheter har i lang tid forhandlet for å få de to fri, opplyser den tidligere NRK-journalisten Erik Aasheim til NTB. Han er en god venn av Falkehed.

Han vet ikke om det ble betalt løsepenger for å få svenskene frigitt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus