Over 43.000 kroner for journalistvisum til Nauru

Stillehavsnasjonen Nauru har økt prisen for et journalistvisum til 8.000 australske dollar (43.500 kroner). Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Stillehavsnasjonen Nauru har økt prisen for et journalistvisum til 8.000 australske dollar (43.500 kroner). Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Den lille stillehavsnasjonen Nauru, der Australia sender asylsøkere, har økt prisen for et journalistvisum til 8.000 australske dollar (43.500 kroner).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere kostet et visum for journalister 200 dollar (rundt 1.000 kroner), og den voldsomme økningen vekker mistanker om at Nauru vil legge et slør over den australske flyktningpolitikken og behandlingen av asylsøkerne.

Strømmen av asylsøkere på vei til Australia er et brennbart tema i Australia og et voksende irritasjonsmoment i forholdet til land som Indonesia og Sri Lanka. Australias asylpolitikk er også tatt opp av FN.

Australias statsminister Tony Abbott er blitt sterkt kritisert for myndighetenes hemmelighold rundt innsatsen for å hindre at asylsøkerne kommer fram etter farefulle sjøreiser i skrøpelige båter.

Les også: Raserte flyktningeleir på grunn av uverdige forhold

Regjeringen nekter å kommentere en reportasje av australsk kringkasting om at en båt full av flyktninger ble tvunget til å returnere til Indonesia.

Passasjerene har fortalt at de bare fikk ett måltid om dagen i de fem dagene returen varte, og at australske myndigheter brukte fysisk tvang mot noen av dem.

Amnesty International er blant dem som kritiserer forholdene for asylsøkerne som sendes til leirer på Nauru og Manus-øya i Papua Ny-Guinea.

De fleste som er sendt til disse leirene, har flyktet fra områder der det hersker krig, som Afghanistan, Darfur, Pakistan, Somalia og Syria.

Les også: Foreldrene deres var rikest i verden

Personvernpolicy