Navarsete tar gjerne en runde med kontrollkomiteen

Sp-leder Liv Signe Navarsete avviser at trasévalget påvirker verdien av eiendommen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Sp-leder Liv Signe Navarsete avviser at trasévalget påvirker verdien av eiendommen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sp-leder Liv Signe Navarsete forklarer seg gjerne for kontrollkomiteen dersom veisaken i Lærdal ender der. Hun avviser at hun hadde noe å tjene på valg av trasé for E16 gjennom bygda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstres Abid Q. Raja, Frps Kenneth Svendsen og Høyres Michael Tetzschner har gjort det klart at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité bør vurdere å se på Navarsetes engasjement for å legge E16 gjennom Lærdal i tunnel.

Navarsete sier at hun ikke angrer på at hun engasjerte seg i saken eller tok en telefon til statsrådskollega og tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

– Dersom det blir aktuelt, er jeg selvsagt beredt til å forklare meg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Der skal jeg gjøre greie for hvordan politikere best kan følge opp lokale vedtak, sier hun til NTB.

Ble ikke påvirket

Reaksjonene har vært blandet etter at NRK tirsdag fortalte at Navarsete ringte Solhjell etter at de rødgrønne hadde tapt valget, men før regjeringen gikk av, i et forsøk på å påvirke veivalget.

Traseen som Statens vegvesen gikk inn for, og som det ikke ble noe av, gikk 300 meter fra huset til Navarsete.

Solhjell avviser at han lot seg påvirke:

– Hun redegjorde for sitt syn. Det hadde ingen betydning for utfallet. For meg spilte kommunestyrets holdning inn, i likhet med hensynet til jordvern og trygg skolevei, sier Solhjell til NTB.

Savner offentlighet

Tetzschner mener Miljøverndepartementets beslutning var i strid med god statsskikk, fordi beslutningen om gå mot fagmyndigheten ble gjort mens regjeringen satt som et forretningsministerium.

Raja mener blant annet at det er et problem at Navarsete ikke gikk ut offentlig.

Det samme mener valgforsker Frank Aarebrot, som overfor NTB hevder at Navarsete hadde personlig økonomisk interesse av vedtaket.

– Huset hennes ville kunne falle i verdi om veien ikke ble lagt i tunnel, sier han.

Det avviser Sp-lederen.

– Med respekt å melde: Dette har den godeste professoren ingen greie på. Han får ta turen til Lærdal så skal han få se selv, sier Navarsete til NTB.

Hun peker på at det er snakk om et gårdsbruk, ikke en enebolig eller leilighet.

Les også: Krangler om Navarsetes vei-telefon

Får støtte

Blant dem som støtter Navarsete, er tidligere SV-leder Kristin Halvorsen. Hun argumenterer på sin Facebook-side med at en folkvalgt ikke bare har rett, men også plikt til å kjempe for interessene fra det lokalsamfunnet de er valgt inn fra.

Flere andre peker på det samme, inkludert Høyres Arve Kambe (H). På Twitter sa han det slik:

– Navarsete støttet sitt lokalsamfunn om veiløsning selv om veivesenet var mot. So what? Politikere må kunne jobbe for lokalsaker. Slutt nå!

Les også: Navarsete-telefon får etterspill i Stortinget

Inhabil ektemann

Da veisaken ble behandlet lokalt, valgte Navarsetes ektemann – tidligere varaordfører Lars Petter Nesse, å erklære seg inhabil.

Navarsete avviser at det skulle ha noen betydning for hennes handlinger.

– På det tidspunktet var det trasseer på kryss og tvers gjennom dalen. Et av forslagene sneiet bort i hans eiendom. Det ble senere lagt bort, og var ikke med da jeg ringte Solhjell, sier Navarsete til NTB.

Les også: Flere ordførere mener Navarsete må gå i år

Krever avgang

Uavhengig av veisaken er det en voksende misnøye med Navarsete internt i partiet. Flere Sp-ordførere tar overfor VG til orde for å holde et ekstraordinært landsmøte i vår for å velge ny partileder.

Til kritikken mot henne har Navarsete følgende å si:

– Jeg registrerer at mye handler om meg som person og ikke om politiske saker. Utover det har jeg ingen kommentar.

Personvernpolicy