To savnede svenske reportere satt fri i Syria

Niclas Hammarström (bildet) ble sammen med Magnus Falkehed kidnappet i Syria i november. Onsdag kom meldingene om at de er sluppet fri. Foto: REUTERS/Leif R Jansson/TT News Agency/NTB scanpix
Niclas Hammarström (bildet) ble sammen med Magnus Falkehed kidnappet i Syria i november. Onsdag kom meldingene om at de er sluppet fri. Foto: REUTERS/Leif R Jansson/TT News Agency/NTB scanpix

– Det er en enorm lettelse å være fri, sier fotografen Niclas Hammarström til Aftonbladet. Han forteller at han ble skutt i beinet under et fluktforsøk like etter bortføringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg hadde kjempeflaks som klarte meg uten å blø i hjel, sier Hammarström til Aftonbladet.

Hammarström og journalisten Magnus Falkehed ble bortført i Syria i november i fjor. Hammarström ble sluppet fri lørdag og har fram til onsdag blitt holdt skjult i Beirut, mens Falkehed ble løslatt onsdag. Også han ble fraktet i sikkerhet til Beirut.

Hammarström forteller at de to ble dårlig behandlet av gisseltakerne.

– Vi ble holdt fanget i kjellere hele tiden. Det har vært helt bekmørkt. Vi fikk lite å spise og fikk bare gå på toalettet en gang om dagen, sier han.

– Det absolutt verste var uvissheten. Jeg tenkte hele tiden på mine pårørende hjemme i Sverige. Det er en enorm lettelse å endelig være fri, sier fotografen.

Les også: Svensk UD ordknappe om bortførte journalister

Lykkelig familie

Falkeheds kone Florecne er glad for at mannen nå er i sikkerhet.

– Dette er den lykkeligste dagen i mitt liv. Alt jeg vil nå er å holde ham i mine armer, sier hun til Dagens Nyheter. Hun fikk onsdag snakket med ektemannen på telefon fra Beirut. På spørsmål om hva han sa, svarer hun:

– At han elsker oss. At dette var en av de beste dagene i hans liv. Jeg ville ikke at han skulle legge på, sier Florence til avisen.

Hammarströms sønn William (15) forteller til Aftonbladet at han gråt da han fikk nyheten om faren.

Les også: To svenske journalister arrestert i Syria

Bortført i november

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) opplyste onsdag at en svensk reporter befant seg i Libanon, og kort tid etter bekreftet svensk UD at både fotograf Niclas Hammarström og frilansjournalist Magnus Falkehed er sluppet fri.

De to svenskene ble bortført 23. november i fjor, mens de var på frilansoppdrag i det borgerkrigsherjede Syria. Situasjonen for journalister er svært utsatt i landet. En aktivist har tidligere opplyst at de to var på vei ut av Syria da de ble tatt like ved grensen til Libanon.

Ifølge den svenske avisen Expressen ble de tidlig onsdag morgen ført over den samme grensen.

– På ambassaden

– Vi setter selvfølgelig pris på dette og på at de kan gjenforenes med sine familier. De blir nå tatt hånd om av personell ved vår ambassade i Beirut, sier pressekontakt Camilla Åkesson Lindblom i Sveriges utenriksdepartement.

Utenriksminister Carl Bildt sendte onsdag ut denne twittermeldingen: «Jeg vil bare takke alle fra forskjellige myndigheter og andre som jobbet med å få våre svenske journalister i Syria sluppet fri».

Falkehed og Hammarström er begge svært erfarne pressefolk. Førstnevnte har i mange år hatt base i Paris, der han jobber for blant annet Dagens Nyheter, mens sistnevnte nylig fikk prisen «årets journalist» i Sverige for en stor fotoserie fra nettopp Syria.

Beskutt

Det er uklart hvem som bortførte de to svenske journalistene. En ung syrisk kvinne som var til stede under kidnappingen, fortalte at de ble beskutt av kidnapperne og at de derfor var tvunget til å stanse bilen de satt i. I slutten av november fortalte hun også at hun og sjåføren forsøkte å holde igjen svenskene.

– Vi forsøkte å beskytte svenskene med kroppene våre, men angriperne dro dem løs, sa Afrah til Aftonbladet. Sammen med sin mann organiserte hun turen for fotografen Hammarström og reporteren Falkehed.

De skal ha befunnet seg i en bil nær grensen til Libanon da flere andre biler nærmet seg. Mennene i bilene begynte å skyte med automatvåpen over bilen som svenskene satt i, dermed var de nødt til å stanse, ifølge Afrah. Hun fungerte som tolk og fikser for svenskene og skal tidligere ha hjulpet flere utenlandske journalister med å ta seg inn i Syria fra Libanon.

Personvernpolicy