Advokat ber pressen om ikke å intervjue French

For å skåne sin klient Joshua French ber advokat Hans Marius Graasvold pressen om ikke å ta direkte kontakt med den drapstiltalte nordmannen under rettssaken i fengselet i Kongo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Som dere sikkert forstår, har French vært under et enormt press de siste fire-fem årene. Dette kulminerte nærmest tirsdag da rettssaken ble avbrutt. Han opplevde det som ubehagelig og også stressende å bli intervjuet underveis og på en måte bli tatt ut av det fokuset som han er helt avhengig av å ha, sa Graasvold under et improvisert møte med norsk presse onsdag morgen.

– Situasjonen er krevende, og jeg vil derfor be samtlige norske medier om å avstå fra forsøk på å intervjue French på noen som helst måte i tiden framover, sa Graasvold videre.

Ble avbrutt

Den norske advokaten er i Kongo hvor han sammen med en lokal advokat skal sørge for forsvaret av den 31 år gamle dødsdømte nordmannen. Joshua French er tiltalt for overlagt drap på vennen Tjostolv Moland inne i N'dolo-fengselet 18. august i fjor.

Tiltalen ble tatt ut til tross for at norsk og kongolesisk etterforskning konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet. Litt forsinket startet rettssaken i fengselet tirsdag, men etter innvendinger fra forsvarerne om at tolkingen ikke holdt mål, ble forhandlingene avblåst etter kort tid.

Da hadde French så vidt fått oppgitt sine personopplysninger, hørt tiltalen og svart på noen korte spørsmål fra dommeren. Planen var opprinnelig at 31-åringen skulle imøtegå flere opplysninger fra etterforskningen av Molands dødsfall, opplysninger som French aldri var blitt forelagt i avhør. Men utspørringen kom aldri så langt før prosessen ble stanset og French ført ut av det provisoriske rettslokalet av en gruppe militære fengselsbetjenter.

Rettsforhandlingene skal starte igjen fredag med en ny tolk, trolig skaffet til veie av det kongolesiske utenriksdepartementet.

Les også: Rettsaken mot French utsatt på grunn av tolkeproblemer

En påkjenning

Den avbrutte rettsprosessen og alle omstendighetene rundt er en stor påkjenning for French, ifølge Graasvold, som ber om ro for klienten i de kommende dagene.

– Jeg tror alle forstår at det å være tiltalt i en sak som denne er svært alvorlig, og det oppfattes også som svært alvorlig for ham. French må nå få lov til å konsentrere seg om sin forklaring i retten. Jeg er ikke opptatt av å styre informasjon, men han må få lov til å konsentrere seg og få være seg selv akkurat i denne perioden, sier Graasvold.

Les også: French: - Får ta det som det kommer

Joshua French har stilt seg svært tilgjengelig for mediene i den tiden han har sittet fengselet i Kongo. Jevnlig, i perioder hyppig og uten særlig forbehold, har han tatt imot besøk i fengselet av journalister.

Han har også i stor grad latt seg kontakte på telefon for intervjuer og samtaler. Helt fram til rettsforhandlingene startet tirsdag, svarte han selv på spørsmål som journalistene i salen stilte ham.

– Han har opplevd å bli avledet under pauser i retten og bli penset inn på et helt annet spor, sier Graasvold, som ønsker ro for sin klient, slik at han best mulig kan forberede seg på rettssaken og forsvare seg mot de alvorlige anklagene i retten.

Personvernpolicy