Listhaug inhabil til å behandle krav om innsyn

INHABIL: Sylvi Listhaug er inhabil til å behandle krav om innsyn i kundelistene fra hennes tid i First House. Foto: NTB scanpix
INHABIL: Sylvi Listhaug er inhabil til å behandle krav om innsyn i kundelistene fra hennes tid i First House. Foto: NTB scanpix

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) er inhabil til å behandle krav om innsyn i kundelistene fra hennes tid i First House, fastslår Justisdepartementets lovavdeling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Listhaug selv som ba om en vurdering etter at Sivilombudsmannen tok opp spørsmålet om hun var habil til å vurdere kravet om innsyn i kundelistene på nytt.

Landbruksdepartementet og Listhaug har avvist krav om innsyn i hennes kundelister fra tiden som rådgiver i PR-byrået First House.

Sivilombudsmannen har bedt om en fornyet vurdering når det gjelder eventuelle offentlige virksomheter Listhaug kan ha jobbet for.

Rask avklaring

– Sivilombudsmannen har bedt om at det skal foretas en ny vurdering av eventuelle offentlige virksomheter i kundelister. I denne forbindelse ba Sivilombudsmannen meg om å vurdere min habilitet. Det satte jeg umiddelbart i gang lovavdelingen i Justisdepartementet med å gjøre, sier Listhaug til NTB.

Hun håper på en rask avklaring av kravet om innsyn:

– Nå skal det oppnevnes en settestatsråd som raskest mulig kan behandle ferdig saken, sier statsråden.

Bakgrunn: Departementet har hastverk mes Listhaugs habilitet

Tilknytning

Lovavdelingen peker blant annet på at Listhaug fortsatt har «en viss særlig tilknytning» til First House – og de kundene hun jobbet for gjennom dem – ved at hun var ansatt i PR-byrået til rett før hun ble statsråd.

I tillegg har First House gitt klart uttrykk for at firmaet ikke ønsker at kundelistene gjøres kjent.

«Disse forholdene har betydning for habilitetsvurderingen, særlig sett på bakgrunn av den korte tiden som har gått siden Listhaugs ansettelsesforhold i First House opphørte», heter det i vurderingen fra lovavdelingen.

Les også: Norsk meieribransje er i Sylvi Listhaugs gråsone

Støtte

Listhaug opplever at hun har fått tommelen opp for sine vurderinger.

– Det er godt å vite at Sivilombudsmannen og lovavdelingen i Justisdepartementet i det alt vesentlige har ment at min og Landbruksdepartementets vurdering når det gjelder krav om innsyn i kundelistene har vært korrekt. Det betyr at vi har gjort en god jobb, ved at vi fikk medhold i at det var riktig å unnta private kunderelasjoner fra offentligheten, sier hun til NTB.

Personvernpolicy