Espen Barth Eide om sin nye toppjobb i WEF:

– Verdens økonomiske forum et godt sted for en sosialdemokrat

Mislykket, men: Espen Barth Eide konkluderer med at internasjonal krigføring for å bedre forholdene i land, har vært mislykket. Selv var han med på å beslutte bombing av Libya. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Mislykket, men: Espen Barth Eide konkluderer med at internasjonal krigføring for å bedre forholdene i land, har vært mislykket. Selv var han med på å beslutte bombing av Libya. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Arbeiderpartipolitikeren Espen Barth Eide presenterte tirsdag verdens trusselbilder før han overtar ledelsen i en organisasjon drevet av 1000 av verdens største næringslivsaktører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, Verdens Økonomiske Forum, WEF, er et godt sted å være for en sosialdemokrat.

Det sier forhenværende utenriksminister, forsvarsminister samt styreleder i den europeiske sosialdemokratiske partiorganisasjonen PES, Espen Barth Eide, på spørsmål fra ABC Nyheter.

Han overtar som kjent etter sin etterfølger i Utenriksdepartementet, Høyres Børge Brende, som toppleder i WEF.

Les også: Espen Barth Eide har blitt sjef for WEF

Businesstoppenes arena?

WEF er en internasjonal organisasjon med 1000 av verdens aller største næringslivsaktører som medlemmer, mest kjent for sine storslagne toppmøter i Davos i januar. Der deltar verdens fremste maktmennesker fra næringsliv, politikk, forskning og organisasjonsliv.

- Grunnleggeren Klaus Schwab, som er styreleder, ønsker å gå bort fra imaget fra Davos. Han har lagt bånd på feiring og festing, for det er grunnleggende alvorlige spørsmål som diskuteres, sier Barth Eide.

Om et par uker pakker han sakene, reiser til hovedkontoret i Genève og starter jobben som sjef for en stab på 600 ansatte i flere verdensdeler.

- Ideen i WEF er at alle som faktisk har makt, skal ta hensyn til dem de berører med sine beslutninger, og ikke bare se på bunnlinjen, sier Barth Eide.

22. til 25. januar skal maktmenneskene drøfte sine ideer om omskaping av verden på dette årets Davos-møte.

Les også: Andresen: - Dagens kapitalisme fungerer ikke

– Midtøsten blir bare verre

- Kaoset i Midt-Østen oppsto i 1914, et kaos jeg tror blir verre i årene som kommer nå. Syria er helt forferdelig, men Irak er ikke mye bedre, sa Espen Barth Eide da han tirsdag holdt det som nærmest kan sees som en avskjedstale.

Det skjedde da han oppsummerte sitt syn på verdenssituasjonen for en fullsatt sal, på invitasjon fra Den norske Atlanterhavskomité.

- Slaget om Fallujah er den endelige spikeren i likkisten for ideen om å krige fram fred i Irak. Hele Midt-Østen står i brann, sa Barth Eide.

Les også: Situasjonen forverres i Irak

Feilslått bombing her og der

Den forhenværende statsråden var sentral da Norge påtok seg sin aktive rolle i å bombe i et forsøk på å skape et bedre samfunn i et annet land, Libya, men var tilbakeholden med å ta selvkritikk på det.

- Som kampanje ble dette ordentlig gjennomført, sa Barth Eide da han ble utfordret fra salen.

- Det var et veldig sterkt ønske om ikke ta totalansvar for gjenoppbygging etterpå. Ingen av delene har gått spesielt bra - verken der verdenssamfunnet har deltatt i gjenoppbygging, eller i Libya, sa Barth Eide.

- Lærdommen er intervensjonens begrensninger. Libya var jo ikke bra. Men fraværet av intervensjon hadde ikke etterlatt et fredelig Libya. Siden har sammenbruddet i Libya fått direkte koblinger til framvekst av uro i nabolandene, slår forskeren og ekspolitikeren fast.

Les også: Kronprinsparet på vei til WEF

Her er fem megatrender:

Espen Barth Eide får nå ansvaret for å bygge opp et felt som hittil har manglet i WEF, sikkerhets- og geopolitikk tyngde, forteller han til ABC Nyheter.

På Atlanterhavkomitéens møte oppsummerte den nye WEF-sjefen det han ser som fem megatrender som preger verden av i dag:

  1. Indias og Kinas andel av verdens verdiskaping, BNP, er på vei tilbake til normalordenen etter 200 års avvik, nemlig 40 prosent. Først øker deres økonomi, deretter vil idé- og militærmakt følge.
  2. Forskjellene mellom rik og fattig innad i land øker kraftig.
  3. Europa har stått på randen av eksistenseill krise. Slaget er vunnet fordi euroen som politisk prosjekt overlever. Men EU står overfor en kamp mot tiden all den stund menneskene i kriselandene ikke føler bedring i sin situasjon.
  4. Mye tyder på en regionaliseringstrend framfor en globaliseringstrend. EU, Den afrikanske union AU og ASEAN i Asia er eksempler. Dette er ikke nødvendigvis dumt. Det er bedre å løse regionale problemer regionalt.
  5. En bevegelse fra statlige til ikke-statlige aktører. Det kan være store selskaper, organisasjoner eller terrornettverk. Famveksten av internett har riktignok blitt overvåket av stater, men blitt styrt av andre enn stater.

- I min nye jobb har vi sterk tro på at man trenger møteplasser for å sette globale spørsmål på dagsorden for sosiale entreprenører, næringsliv, forskere, statsledere på tvers av disse grensene, sier Espen Barth Eide til det siste punktet.

Personvernpolicy