Jensen: Ingen gratispassasjerer i Frps regjeringslag

Siv Jensen er helt uenig med Tybring-Gjedde. Foto: NTB scanpix.
Siv Jensen er helt uenig med Tybring-Gjedde. Foto: NTB scanpix.

Frp-leder Siv Jensen går i rette med Christian Tybring-Gjedde, som kritiserer partifeller han mener har fått sentrale posisjoner i regjeringen uten å ha ytt nok for partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg registrerer at han har synspunkter på dette, men vi har bare et visst antall posisjoner i regjering. Da må vi fylle de på best mulig måte, sier Frp-leder Siv Jensen i et svar på kritikken fra avtroppende leder Christian Tybring-Gjedde i Oslo Frp.

Han er irritert over at mens mange av partisliterne, som ham selv, ikke er tatt med, har flere av de som i Dagbladet tirsdag kalles gratispassasjerer, fått toppjobber i regjeringsapparatet.

– Jeg opplever en økende irritasjon over at en del Frp-ere har fått sentrale stillinger i regjeringsapparatet uten å ha gitt noe av sin fritid for partiet, sier Tybring-Gjedde, og fortsetter:

– Samtidig har de ikke unnlatt å kritisere oss som faktisk har lagt ned mye frivillig arbeid på å ha ubetalte verv i Fremskrittspartiet.

Jensen er uenig

Kritikken rammer indirekte partileder Siv Jensen, som har plukket ut mannskapet som representerer Fremskrittspartiet i den blåblå regjeringen. Hun er helt uenig med Tybring-Gjedde.

– Alle som er med i regjeringsapparatet jobber hardt for å gjennomføre regjeringens politiske plattform. Her er jeg rett og slett uenig med Tybring-Gjedde. Dette er mennesker som jobber natt og dag for å ivareta regjeringens og Frps interesser, sier Jensen til NTB.

Tybring-Gjedde navngir ikke hvem han mener er såkalte gratispassasjerer.

Men utfallet kan vurderes i sammenheng med motsetningene som er kommer for dagen mellom Frp-veteranene som anser seg for å være representanter for grasrota, og de nestleder Per Sandberg før valget omtalte som «blankpolerte biljardkuler».

Bakgrunn: Tybring-Gjedde ut mot Frps gratispassasjerer

Kopierer Sandberg

Sandberg og Tybring-Gjedde regnes for å tilhøre samme fløy i partiet, fløyen der de som er i stand til å snakke fra levra og kalle en spade for en spade, er med. Begge har i løpet av kort tid etter at Frp dannet regjering med Høyre, trukket seg fra sine toppverv i partiorganisasjonen og sier de vil konsentrere sitt politiske virke om jobben i Stortinget.

Statsviterprofessor Frank Aarebrot synes Tybring-Gjedde framstår oppriktig skuffet på egne, personlige vegne fordi partiledelsen ikke ville ha ham med på regjeringslaget. Oslo-lederen «tar en Carl I. Hagen» og trekker seg fra den plattformen som gjør ham relevant, mener Aarebrot.

– Ydmyket og såret trakk Hagen seg på dagen som eldregeneral fordi partiet vraket ham som kandidat til Nobelkomiteen. Tybring-Gjedde gjør på sett og vis akkurat det samme, sier Aarebrot.

Les også: Tybring-Gjedde trekker seg som Frp-leder

Ingen sammenheng

Trass likhetene i både retorikk og handling, har partileder Jensen vanskelig for å se noen sammenheng mellom manøvrene til Sandberg og Tybring-Gjedde.

– Nei, jeg setter ikke disse to tilfellene i sammenheng med hverandre. Både Sandberg og Tybring-Gjedde har i lang tid jobbet hardt for partiet i svært krevende posisjoner, sier Jensen som en forklaring på at de ønsker litt lettere arbeidsbelastning framover.

Christian Tybring-Gjedde har siden 2010 vært fylkesleder i Oslo Frp. Han har sittet på Stortinget siden 2005 og er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen.

– Han har gjort en formidabel innsats for partiet. Jeg respekterer den beslutningen han har tatt, sier Jensen.

Personvernpolicy