French: – Får ta det som det kommer

Rettssaken mot Joshua French i Ndolo-fengselet i Kninshasa i Kongo ble innledet tirsdag formiddag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Rettssaken mot Joshua French i Ndolo-fengselet i Kninshasa i Kongo ble innledet tirsdag formiddag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Joshua French sier han er godt forberedt, men han vil ikke ha for store forhåpninger i forkant av rettssaken mot ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å forholde meg passivt til det som skjer, sa French til NTB tirsdag formiddag, mens han ventet på at rettforhandlingene skulle begynne.

– Jeg vil svare på de spørsmålene som kommer, sa han.

Etter planen skulle rettssaken starte i Ndolo-fengselet i Kinshasa kl. 9 tirsdag morgen, i et lokale som var delvis under åpen himmel.

Men på grunn av faren for regn, valgte dommer Serge Kabongo å flytte rettsforhandlingene til et annet lokale inne i fengselet, der French sitter. Først ved 10.30-tiden ble retten satt.

Sovet dårlig

French sier han er godt forberedt, men at han sov dårlig natt til tirsdag. Han er tiltalt for drap på kameraten Tjostolv Moland, som ble funnet død på cellen de to delte i august i fjor. Han er spent på hvordan det vil gå, men sier han er godt forberedt.

– Vi får bare ta dagen som den kommer, sier han til NRK.

Mandag sa French til norske journalister at han hadde tro på at rettferdigheten ville seire til slutt og på at han kunne bli frifunnet.

– Godt forberedt

Frenchs mor Kari Hilde French og hans norske advokat Hans Marius Graasvold er til stede for å følge rettssaken. Det samme er representanter fra norske myndigheter, blant annet UDs spesialutsending Kai Eide og etterforskere fra Kripos.

– Nå er vi klare. Vi har forberedt oss så godt vi kan. Vi håper de vitnene vi har meldt inn, får forklare seg og at de får snakke så lenge som de må. Utover det er det ikke noe mer vi kan gjøre nå, sier Graasvold til NTB.

Han er på plass i Ndolo-fengselet for å følge rettssaken, men får ikke føre saken i rettsforhandlingene. Det er det kun Frenchs kongolesiske forsvarer som kan gjøre.

Det er ennå ikke kjent om etterforskerne fra Kripos får vitne under rettssaken eller ikke.

French er både norsk og britisk statsborger, og også den britiske konsulen i Kinshasa er på plass for å følge rettssaken.

Les også: Rettssaken mot French i gang

I tillegg er mange norske pressefolk til stede for å dekke rettssaken.

Frykter å bli misforstått

De siste dagene har French snakket med sine advokater om hvordan han bør ordlegge seg i rettssaken, som etter planen skal vare i tre dager.

– Det er så lett å bli misforstått, så jeg må passe på å være veldig tydelig og tenke på hvordan jeg formulerer meg, sier han.

Den 31 år gamle nordmannen er allerede dømt til døden for blant annet medvirkning til drap, væpnet ran og spionasje.

Personvernpolicy