– Hold dere innendørs til kulden er over

Herbergene for hjemløse i Midtvesten i USA er overfylte av mennesker som søker ly for iskulden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Chicago-området har minst fire mennesker omkommet i kuldebølgen, og flere steder advares folk mot å gå ut.

De fire mistet livet mens de var ute for å måke snø i helgen, skrev avisen Chicago Tribune tirsdag.

Den eldste av dem var 63 år gammel, og de skal ha falt sammen etter å ha blitt rammet av hjerteinfarkt.

Til sammen har et titall mennesker mistet livet i det nordøstre og sentrale USA på grunn av det strenge vinterværet de siste dagene.

I delstater som Minnesota, Nord- og Sør-Dakota, Wisconsin, Indiana og Iowa er det målt temperaturer fra 11 til 22 grader under det normale.

I Comertown i Montana ble det tirsdag målt 53 minusgrader, kaldere enn det for tiden er på Sydpolen. I Babbitt i Minnesota viste gradestokken 38,3 minusgrader.

Les også: Rekordkulde i store deler av USA

Farlig

– Denne ekstreme kulden utgjør en fare for helse og sikkerhet, sier ordfører Greg Ballard i Indianas hovedstad Indianapolis.

Ballard oppfordrer alle som ikke er helt nødt til å gå ut, til å holde seg innendørs inntil den verste kulden er over.

– Man kan fryse i hjel på ti minutter hvis man ikke er skikkelig kledd, påpeker Ballard. Han frykter at folk kan få forfrysninger etter bare noen minutters opphold utendørs, uten at de selv er klar over det. Folk som må gå utendørs, oppfordres til å dekke til all hud.

Unntakstilstand

I New York har guvernør Andrew M. Cuomo erklært unntakstilstand i 14 områder vest i delstaten. Bymyndighetene har doblet tallet på sosialarbeidere som er sendt ut på gatene for å hjelpe hjemløse, melder New York Times tirsdag.

Innbyggerne i verdensmetropolen er blitt bedt om å se innom slektninger og bekjente som bor alene, spesielt eldre mennesker. Meteorologer spådde temperaturer ned i 14 minusgrader, noe som ville være tangering av kulderekorden fra januar 1896. Kraftig vind gjør at den effektive kulden er enda lavere og kan oppleves som ned mot 30 minusgrader.

Også i Sørstatene hutrer folk og frykter for at husdyr og avlinger skal bli påført store skader av vinterværet.

I Minnesota, der folk ellers er vant til vinterkulde, har myndighetene stengt skolene for første gang på 17 år. Midtvesten er rammet av det fagfolk kaller en polar virvelbevegelse, og i flere områder har det falt mye snø – enkelte steder opptil 65 centimeter.

Skyves sørover

Den polare virvelbevegelsen medfører at iskald luft presses sørover fra områdene rundt Nordpolen.

Fenomenet som nå har rammet USA, oppsto over Sibir og var tirsdag på vei mot den amerikanske østkysten.

Folk nordøst i landet må dermed forberede seg på væromslag etter at det til nå i vinter har vært uvanlig mildt. Bilister advares mot glatt føre, men togselskapet Amtrak varsler normal trafikk i den travle «nordøstkorridoren» fra Boston via New York til Washington D. C.

Tusenvis av flyavganger er innstilt som følge av vinterværet i USA. Mer enn halvparten av avgangene fra hovedflyplassen O'Hare ved Chicago måtte avlyses mandag fordi drivstoffanleggene brøt sammen som følge av frost og at det var umulig å tanke.

Personvernpolicy