Rekordkulde i store deler av USA

BRRRR: Det er kaldt og guffent i storbyen Chicago ved Lake Michigan. Rekordkulde har rammet store deler av USA. (Foto: Jim Young / Reuters / NTB scanpix)
BRRRR: Det er kaldt og guffent i storbyen Chicago ved Lake Michigan. Rekordkulde har rammet store deler av USA. (Foto: Jim Young / Reuters / NTB scanpix)

En arktisk kuldebølge skaper rekordlave temperaturer og store problemer i midtvesten i USA. Nå forbereder også østkysten og sørstatene seg på ekstremværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologer har meldt at kulden kan nå de laveste temperaturene som er målt i USA de siste tjue årene.

I Milwaukee i Wisconsin ble det mandag målt hele 37 minusgrader.

– Politiet oppsøker hjemløse for å hjelpe dem til det nærmeste stedet de kan søke ly, forteller byens talskvinne Sarah DeRoo til nyhetsbyrået AFP.

Trafikkaos

Tusenvis av flyavganger har blitt innstilt eller er forsinket. Samtidig har islagte veier og mye snø har skapt kaos i trafikken.

Flere butikker, bedrifter og skoler var stengt mandag så folk kunne holde seg innendørs. I delstaten Minnesota holdt samtlige skoler stengt.

I storbyene Chicago, St. Louis og Indianapolis var temperaturene nede i 18 minusgrader.

– Denne vinterstormen blir en for rekordbøkene. Vi vil sørge for at alle er trygge og varme fram til den har gitt seg, sier guvernør Pat Quinn i delstaten Illinois.

Bakgrunn: Rekordkulde på vei inn i USA

Rekordkulde

«Den kaldeste vinteren på flere år vil gjøre seg gjeldende i fra øvre deler av midtvesten til midt på Atlanterhavskysten i starten av uka», opplyser USAs nasjonale værvarslingstjeneste National Weather Service mandag.

Myndighetene beskriver været som potensielt livsfarlig og har varslet at temperaturene i vindutsatte områder kan komme ned i hele 50 effektive minusgrader.

Selv i Florida er det varslet minusgrader. I Atlanta i sørstaten Georgia blir det trolig satt ny kulderekord. Det kan skape store problemer på Hartsfield– Jackson-flyplassen, som er verdens travleste målt i antall passasjerer.

«De lave temperaturene og vinden som kommer med en arktisk luftmasse vil føre den farlige vindavkjølingseffekten så langt sør som til Brownsville i Texas og det sentrale Florida», opplyser National Weather Service.

Personvernpolicy