Frenchs advokat: Bevisene holder ikke

Joshua French skulle aldri vært tiltalt for drap på Tjostolv Moland, sier 31-åringens kongolesiske advokat, som vil føre forsvaret i retten tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Da Moland ble funnet død, hadde han pene klær og nypussede sko på seg. Ingenting, heller ikke de tekniske funnene, tilsier at dette var et drap, noe det norske politiet har skrevet i klartekst i sin rapport, sier advokat Marie André Mwila Kayembe.

– Bevisene holder ikke

Advokaten sier til NTB at han tror French vil bli frikjent dersom forsvarernes vitner får anledning til å forklare seg i retten. Bevisene i saken holder ikke til domfellelse etter hans mening.

Han sier rettssaken kan komme til å vare flere dager ettersom det er mange vitner som bør få anledning til å vitne. Både norske etterforskere fra Kripos og obdusenten fra Folkehelseinstituttet er på plass i Kongo og er forberedt på å vitne om de tekniske undersøkelsene som ble foretatt i etterkant av dødsfallet den 8. august.

Det er også varslet at medfanger av Moland og French vil bli stevnet som vitner.

Les også: Eide ba Kongos president om å sende French hjem til Norge

Dagen før rettssaken

Den kongolesiske advokaten stilte opp da 20 kongolesiske menneskerettighetsorganisasjoner arrangerte en pressekonferanse for lokale medier og offentliggjorde et opprop om amnesti for Joshua French.

Mandag, dagen før rettssaken mot den fengslede 31 år gamle nordmannen starter, lanserte de mange organisasjonene oppropet på et hotell i Kinshasa.

I et tre sider langt skrift som ble delt ut, ble det pekt på en rekke forhold de mener taler mot at den opprinnelige dommen mot Moland og French var korrekt. Dessuten trekkes elendige soningsforhold i kongolesiske fengsler fram som en av årsakene bak Molands død.

Les også: Tror French kan havne i Norge uansett utfall av Moland-saken

Benådning

I motsetning til de frivillige organisasjonene mener imidlertid advokaten at benådning, ikke amnesti, vil være det riktige kravet.

– Joshua har allerede skrevet til presidenten og bedt om benådning, sier advokaten.

Søknadene om benådning var derimot ikke noe tema da president Kabila møtte Norges spesialutsending Kai Eide og Storbritannias ambassadør mandag formiddag, får NTB opplyst.

Les også: Frenchs mor frykter ny dom mot sønnen

Personvernpolicy