Kari Hilde French frykter en ny dom mot sønnen

Kari Hilde French, mor til Joshua French, på hotellet der hun bor i Kinshasa. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Kari Hilde French, mor til Joshua French, på hotellet der hun bor i Kinshasa. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.

Moren til Joshua French vil ikke tenke på utfallet av rettssaken hvor sønnen er tiltalt for drap på vennen Tjostolv Moland. Hun frykter korrupsjon kan stå i veien for det hun mener bør bli en frifinnelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I likhet med advokatene som skal forsvare Joshua French for de nye drapsanklagene, setter Kari Hilde French sin lit til den tydelige rapporten som norske Kripos-etterforskere var med på å utarbeide i august i fjor. Likevel frykter hun at gode bevis ikke vil holde i retten.

Bevis ikke nok

– Tankegangen er så forskjellig i våre land, fra Norge til Kongo. Det som vi ser som veldig viktige tekniske bevis i Norge, har ikke den samme effekt her nede, mener French.

Hun mener at korrupsjon er en fullt ut integrert del av det kongolesiske samfunnet, og at vanlige mennesker trolig ikke lenger ser på det som korrupsjon at penger hele tiden skifter hender på en uformell måte. Hun avviser at hun har betalt, eller pleier å betale, for tjenester hun vil ha utført, men forteller at hun alltid har tatt med gaver til fengselet ved sine besøk.

Les også: - Vi har fryktelig dårlig tid før rettssaken

– Jeg har ikke betalt noe, men har tatt med gaver fra Norge som jeg har gitt bort i fengselet og til fengselsledelsen, sier hun videre.

Beundrer sønnen

Kari Hilde French sitter på sitt hotellrom i sentrum av Kinshasa. Datteren Hannah har reist etter å ha feiret julen sammen med henne og Joshua French i fengselet. Nå venter moren på rettssaken der den allerede dødsdømte sønnen på nytt skal stilles til ansvar for det den militære påtalemyndigheten mener er drap.

Denne gangen på den beste vennen og sin eneste allierte på innsiden av fengselet, Tjostolv Moland.

Les også: - Vi har fryktelig dårlig tid før rettssaken

Både kongolesiske og norske etterforskere kom fram til at det ikke lå noe kriminelt bak Molands død. Joshua French kunne ikke klandres for det som skjedde. Derfor kom tiltalen fra den militære påtalemyndigheten om neddoping og overlagt drap som et sjokk for alle i begynnelsen av desember.

Støtten fra regjeringen og utenriksminister Børge Brende (H), som gjentatte ganger har kritisert tiltalen, har varmet.

– Jeg beundrer Joshua for at han holder ut. Det er veldig vanskelig å sitte i kongolesisk fengsel. På fire og et halvt år har han opplevd det som for andre kanskje ville tatt 100 år, sier Kari Hilde French til NTB.

– Uforutsigbart

Etter at sønnen ble tiltalt for drap på Moland og det ble klart at saken ville bli prøvet for den militære domstolen i fengselet, har Kari Hilde French i likhet med sønnen forsøkt å forberede seg best mulig til rettssaken som starter tirsdag.

– Det er vanskelig å svare på hva vi er forberedt på, for alt er så uforutsigbart. Vi må være forberedt på både en domfellelse og en frifinnelse. Hva som blir utfallet dersom han skulle bli frifunnet, vet vi ikke. Vi har jo håpet i hele høst at han skulle bli omfattet av en form for amnesti eller benådning, sier hun.

Like før jul ble en rekke fanger gitt amnesti fra Ndolo-fengselet, men Joshua French var ikke blant dem. Kari Hilde French tror at en mulig frifinnelse i alle fall vil bli tillagt vekt i de diplomatiske forhandlingene som pågår samtidig med den rettslige prosessen.

– Hva om han blir funnet skyldig og domfelt, hvilken betydning vil det ha?

– Det vet vi ikke. Vi vet ikke hvilke tanker som ligger bak dette og hva en vil fram til. Er det noe som vi ikke ser, spør French.

Personvernpolicy