Frykter utbrudd i supervulkan

Varme kilder i nasjonalparken Yellowstone. Foto: Wikimedia Commons.
Varme kilder i nasjonalparken Yellowstone. Foto: Wikimedia Commons.

Faren for utbrudd i en supervulkan som er stor nok til å «påvirke verden» er større enn tidligere antatt, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har analysert smeltet stein fra den sovende supervulkanen under den amerikanske nasjonalparken Yellowstone og funnet at det kan komme et utbrudd uten en ytre utløsende faktor, melder The Independent.

Utbruddet av en «supervulkan» flere hundre ganger kraftigere enn vanlige vulkaner, med muligheten til å ødelegge sivilisasjonen slik vi kjenner den, er mer sannsynlig enn tidligere antatt, heter det i studien.

Se også: Her blir en ny øy født

Forskerne trodde tidligere at det måtte til et jordskjelv for å bryte opp jordskorpen så magma kunne unnslippe. Men nye studier tyder på at dette kan skje som følge av at det bygger seg opp et trykk.

Supervulkaner utgjør den nest største katastrofen jorden kan utsettes for, etter et asteroidenedslag, og de har vært ansvarlige for masseutryddelser, langvarige klimaendringer og kortere «vulkanske vintre» i tidligere tider.

Les også: Frykter aktiv supervulkan under denne innsjøen

Det forrige kjente utbruddet av en supervulkan er antatt å ha skjedd for omkring 70.000 år siden i Sumatra i Indonesia.

Det forårsaket en vulkansk vinter som sperret for solen i mellom seks og åtte år, og førte til en periode med global nedkjøling som varte omkring tusen år.

Les også: 19.000 flykter fra vulkan

Supervulkanen under nasjonalparken Yellowstone i den amerikanske delstaten Wyoming hadde sitt forrige utbrudd for 600.000 år siden.

Mer enn 1000 kubikkilometer aske og lava ble sendt ut i atmosfæren.

Forskere mener at et supervulkanutbrudd vil forårsake et gjennomsnittlig temperaturfall på omkring ti grader i et tiår, noe som vil endre livet på jorda.

Se også: Etna med nye mektige utbrudd

Personvernpolicy