Rettssak mot nordmenn i gang i Danmark

En nordmann ble skutt og drept under en politiaksjon hvor smuglere prøvde å rømme i speedbåt. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix.
En nordmann ble skutt og drept under en politiaksjon hvor smuglere prøvde å rømme i speedbåt. Foto: Henning Bagger / NTB scanpix.

Tre av de fem tiltalte i en stor hasjsmuglingssak erkjente helt eller delvis straffskyld da rettssaken startet i Hjørring i Danmark mandag. De to andre nekter straffskyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle fem er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge.

Rettssaken startet på dagen ett år etter en dramatisk politiaksjon utenfor havnen i Aalbæk nord på Jylland der en norsk mann ble drept.

Dansk politi gikk til aksjon mot en båt med tre nordmenn etter tips fra sine norske kolleger. Politiet gikk til aksjon idet et stort parti hasj var lastet om bord i en speedbåt.

Én drept, to skadet

Det oppsto skuddveksling, og en 49-åring fra Arendal ble drept. Ifølge dansk politi var det 49-åringen som skjøt først. En av de andre nordmennene om bord i båten og en politimann ble såret i skuddvekslingen.

De to som ble pågrepet om bord i båten, erkjenner å ha forsøkt å smugle hasj, men en av dem opplyser ifølge forsvareren at han kun hadde kjennskap til at det dreide seg om 45 kilo.

De tre andre som sitter på tiltalebenken, ble alle pågrepet i etterkant av politiaksjonen i Aalbæk havn. To av dem nekter for å ha noe med saken å gjøre.

Ingen innvirkning

Den dramatiske politiaksjonen kommer imidlertid ikke til å påvirke rettssaken, mener en av forsvarerne, Mette Grith Stage. Den profilerte danske advokaten peker på at tiltalen ikke omhandler skuddvekslingen.

Les også: Nordmann drept i skytedrama i Danmark

– Det er en helt banal sak om 260 kilo hasj. Retten skal kun forholde seg til det som står i tiltalen og ikke la seg påvirke av at denne saken har hatt en meget kjedelig utgang, sier Stage til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Lukket telefonnettverk

Aktor Mette Bendix redegjorde i sitt innledningsforedrag for hvordan politiet mener de fem på tiltalebenken kommuniserte via et lukket telenettverk. Politiet fant flere telefoner, blant annet en om bord på speedbåten og en i en bil som ble brukt til å frakte hasjen til havna.

– Politiet fant disse telefonene svært interessante. Maks fire telefonnummer var lagret. Hver enkelt telefon hadde kun hatt kontakt med få andre telefoner. Det fikk politiet til å trekke den konklusjon at de var brukt i lukkede nettverk og kun hadde vært anvendt av dem som er involvert i narkotikasmuglingen, sa Bendix.

Telefonene som var brukt hadde uregistrerte kontantkort fra Sverige og Nederland. De var kodet med dekknavn som Satan, Junior og Sheriff

Koordinator

Advokat Stage forsvarer en 39-åring fra Oslo, som politiet mener har hatt en koordinerende rolle. 39-åringen skal være en nær venn av Nokas-dømte David Toska.

39-åringen var siktet for etterfølgende bistand i Nokas-saken, men saken ble henlagt.

Les også: Nordmann fremstilles for varetekt i dansk hasjsak

I september i fjor skrev Aftenposten at politiet tror utbytte fra Nokas-ranet ble brukt til å finansiere hasjsmuglingen.

– Hadde smuglerne lykkes, kunne gevinsten ha vært åtte-ti millioner kroner. Vi tror miljøet rundt Nokas-ranerne bruker deler av utbyttet for å finansiere narkosmugling, sa en norsk politikilde med inngående kjennskap til etterforskningen sist høst. Det var de beslaglagte telefonene som satte politiet på sporet av mannen.

Fengslet siden juni

39-åringen har sittet fengslet i Danmark siden juni i fjor, med unntak av et kort opphold i Norge. I august i fjor måtte han møte i Oslo tingrett siktet for oppbevaring av hasj og en rekke våpen. 39-åringen avga en uforbeholden tilståelse i retten og ble dømt til fengsel i ett år og fem måneder. Sju måneder av straffen ble gjort betinget.

Han nekter straffskyld i hasjsmuglingssaken og ville ikke forklare seg i retten mandag.

Det er satt av fem dager til saken, fordelt over flere uker i januar og februar.

Personvernpolicy