Frenchs advokat:

– Vi har fryktelig dårlig tid

Advokat Hans Marius Graasvold sier mye skal på plass før rettssaken mot Joshua French starter tirsdag. Det er uavklart om de norske Kripos-etterforskerne får vitne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi forbereder oss i utgangspunktet til dette som til en hvilken som helst rettssak. Vi samler inn de vitnene vi trenger og de bevisene vi har behov for. Men det er klart at vi har fryktelig dårlig tid, sier Graasvold til NTB.

Rettssaken er ventet å vare inntil tre dager og vil foregå inne i fengselet i Kinshasa hvor French allerede har sittet i to år. En dom kan falle allerede fredag.

Den 32 år gamle nordmannen er allerede dømt til døden for blant annet medvirkning til drap, væpnet ran og spionasje. Hvordan enda en dom kan påvirke situasjonen for French, vil ikke Graasvold spekulere på, ei heller om French skulle bli frikjent.

Les også: Kripos på vei til Kinshasa

– Kripos har faktum

Ifølge den militære påtalemyndigheten skal French ha drept vennen Tjostolv Moland i deres felles celle i august i år. Denne konklusjonen er trukket selv om både norsk og kongolesisk etterforskning konkluderte med at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet.

Advokat Graasvold har stor tiltro til den tekniske rapporten om Tjostolv Molands død som Kripos står bak. I Kinshasa arbeider nå forsvaret av French for at tre norske etterforskere fra Kripos som ankom Kongo lørdag, skal få vitne i rettssaken.

– Kripos sin rapport forteller entydig hva som er faktum i saken. Vi mener det er helt naturlig at de skal vitne under saken og i tråd med det mandatet de fikk fra kongoleserne i august, sier Graasvold.

Det var søndag ikke avklart om Kripos-etterforskerne får vitne. Ifølge den norske advokaten vil det først bli avklart etter at retten er satt tirsdag.

Se videointervjuet med Graasvold øverst i artikkelen

Misforståelser

Graasvold reiste til fengselet søndag ettermiddag hvor han hadde en lang samtale med Joshua French. Tidligere på dagen hadde han møter med både Kripos-etterforskerne som ankom Kongo lørdag, og den nye lokale advokaten som skal føre forsvaret i retten tirsdag. Graasvold har også tro på forklaringen til legen som gjennomførte obduksjonen sammen med kolleger fra Kongo.

– Gjennom den forklaringen vi tror han vil gi tror vi eventuelle misforståelser som kan ha blitt funnet i den kongolesiske rapporten, vil bli ryddet opp i, sier Graasvold.

Han vil ikke utdype hva han mener med misforståelser, men sier både tiltalen og den kriminaltekniske rapporten vil bli nøye gjennomgått i retten.

Les også: Brende: - Svært alvorlig utvikling for Joshua French

French vil vitne

Den norske advokaten fungerer som juridisk rådgiver for den nye kongolesiske advokaten som skal føre saken for French i den militære domstolen i Kinshasa.

– Det er viktig å ha en advokat som er kjent med denne typen saker. Dette handler også om den humanitære siden for French. Dessuten må det være en person som er i stand til å håndtere det presset som ventelig vil oppstå rundt denne saken, sier Graasvold videre.

Han sier at Joshua French også er innstilt på å vitne i saken, og at det er mange forberedelser som skal gjøres.

Les også: Kai Eide: Ingen trylleformel for French

Norges spesialutsending Kai Eide returnerte også til Kongo og Kinshasa lørdag. Sammen med ministerråd ved den norske ambassaden i Angola, Jon Otto Brødholt, vil det diplomatiske arbeidet med å få til en løsning for French fortsette.

– Jeg synes Joshua French virker godt forberedt og fokusert på det som skal skje i imponerende grad, sa Kai Eide til pressen etter å besøkt den norske fangen i fengselet søndag ettermiddag.

De to diplomatene skal sammen med ambassaderåd Gunvor Alida Endresen være til stede under rettssaken, men skal ikke ha noen rolle i forsvaret av French, får NTB opplyst.

Personvernpolicy