Nordmann pågrepet for narkosmugling i Göteborg

En 58 år gammel nordmann nekter kjennskap til et større parti narkotika som ble beslaglagt da han ble pågrepet sammen med to svensker i Göteborg i august i fjor. Til uka starter saken mot en av svenskene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er utvilsomt en stor sak, sier politiadvokat Knut Inge Stavang i Follo politidistrikt til NTB.

De tre mennene ble pågrepet i Göteborg 31. august i fjor. Da hadde politispanere fulgt dem fra Amsterdam via København til Sverige. I en varebil som en av de pågrepne kjørte, fant politiet fem kilo kokain, nesten to kilo ecstasytabletter, 44,8 kilo marihuana og 60,6 kilo hasj. Politiet fant også en pistol i bilen.

– Det er antydet en omsetningsverdi på 12-15 millioner kroner, sier Stavang.

– Det er et av de større beslagene vi gjorde i løpet av 2013, sier kriminalinspektør Pether Lundin hos politiet i Göteborg, til den svenske avisen GT.

Varetekt i Norge

Politiet mener narkotikaen skulle smugles inn i Norge.

Derfor er den 58 år gamle nordmannen og en 44 år gammel svenske overført til norsk varetektsfengsel i Follo, der de nå sitter siktet for forsøk på innføring av narkotika til Norge.

– Vi antar at saken har en tilknytning til Norge. Det ligger i dette at vi jobber med å avdekke hvem narkotikaen skulle leveres til, sier Stavang.

Saken mot den andre svensken, en 49 år gammel mann, skal ifølge GT opp for tingretten i Göteborg onsdag.

Nekter alt

Nordmannen var ifølge Dagbladet en størrelse i spritsmuglermiljøet på Østlandet på 1990-tallet. Han nekter straffskyld.

– Jeg kan ikke si noe om han er tidligere domfelt, det har jeg ikke vært opptatt av, og jeg husker det heller ikke i farten. Jeg kan bekrefte at han nekter skyld i denne saken, sier Stavang til NTB.

– Han sier at dette har han ingenting med å gjøre. Han kjenner ikke til stoffet som ble beslaglagt, sier nordmannens forsvarer Steinar Wiik Sørvik til NTB.

Han legger til at hans klient har godtatt varetektsfengsling inntil politiet har fått avklart hans rolle i saken. Sist fredag ble varetekten forlenget med fire uker.

Dømt for SAS-ran

Den svenske 44-åringen har på sin side forklart at han visste at de skulle hente et narkotikaparti i Amsterdam.

– Han har delvis erkjent straffskyld, sier Stavang til NTB.

44-åringen er ifølge GT dømt for medvirkning i ranet av et SAS-fly på Landvetter flyplass i Göteborg i mars 2006, der utbyttet på nesten åtte millioner kroner ifølge påtalemyndigheten ble kjørt direkte til Bandidos sine lokaler i Helsingborg.

Nordmannen og 44-åringen skal ha møtt hverandre på Vinterbro i august i fjor. To dager senere reiste de to til Amsterdam i en bobil som var leid i Norge. Etter å ha hentet narkotikaen i Nederland, kjørte de to til København, der de møtte den svenske 49-åringen som stilte med en leid svenskregistrert varebil.

Ikke vitne

Mens dansk politi spante på dem og tok bilder, flyttet nordmannen og den 44 år gamle svensken narkotikaen over fra bobilen til varebilen mens den andre svensken så på. Deretter kjørte begge bilene til Helsingør der de tok ferja over til Helsingborg før de fortsatte mot Göteborg.

Der, i bydelen Annedal, ble de tre pågrepet av svensk politi.

49-åringens forsvarer sier til GT at hans klient nekter straffskyld. Før saken mot ham starter onsdag, skal mannen i praksis ha nektet å forklare seg.

Politiadvokat Stavang sier til NTB at de to som sitter fengslet i Norge, ikke skal vitne under saken mot 49-åringen.

– Den svenske påtalemyndigheten har kommet frem til at det ikke er behov for det, sier Stavang.

Personvernpolicy