Omfattende tilsynssak etter barnedødsfallet i Vanvikan

Det er fortsatt uklart hvorfor den lille gutten dødei Vanvikan i november. Foto: Ned Alley/NTB scanpix
Det er fortsatt uklart hvorfor den lille gutten dødei Vanvikan i november. Foto: Ned Alley/NTB scanpix

Fylkesmennene i Nord- og Sør-Trøndelag krever svar fra kommune, barnevern og sykehus om hvilken oppfølging familien i Vanvikan fikk før sønnen (1) døde av ukjente årsaker i november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant annet må Fosen barnevernstjeneste redegjøre for når de fikk den første bekymringsmeldingen om familien, bakgrunnen for hjemmebesøket dagen før dødsfallet og hvilke vurderinger som ble gjort. Barnevernet skal ha mottatt en henvendelse fra helsepersonell i Leksvik kommune i forkant av det siste besøket.

De må også svare på hvorfor de ønsket bistand fra politiet under dette besøket, skriver Adresseavisen.

Behandling under lupen

I Leksvik kommune må flere leger, helsestasjon, barnehage, Nav og fysioterapeut svare på hvilken kontakt de har hatt med familien. St. Olavs hospital må også redegjøre for den psykiske behandlingen som ble gitt. Fylkesmennene krever informasjon om behandlingen fra august 2012 til dødsfallet fant sted 27. november i fjor. Det er Fylkesmannen i Nord-Trøndelag som samler inn dokumentasjon og uttalelser i tilsynssaken. Dette skal så vurderes sammen med Fylkesmannen i sørfylket.

Ukjent dødsårsak

Fortsatt er det uklart hvorfor den vesle gutten døde i fjor. Stump vold utelukkes i den foreløpige obduksjonsrapporten, men det er heller ikke funnet noen naturlig eller medisinsk dødsårsak. Det var ventet at den endelige obduksjonsrapporten ville komme i løpet av 14 dager, men den er fortsatt ikke klar. Saken blir etterforsket som et mistenkelig dødsfall av Nord-Trøndelag politidistrikt.

Les også: Foreligger ingen dødsårsak for ettåringen

Både den 29 år gamle barnefaren og guttens 26 år gamle mor er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge etter at ettåringen ble funnet død i deres hjem onsdag 27. november i fjor.

Foreldrene har forklart at de forlot barnet sovende hjemme alene i to timer og kjørt til Rissa, om lag to mil unna. Da de kom tilbake, fant moren gutten død i senga.

Løslatt fra varetekt

Dagen før hadde barnevernet besøkt familien. Bakgrunnen var at faren hadde motsatt seg vaksinasjon av gutten. Den lille gutten var også tatt ut av barnehagen. Foreldrene har en form for religiøs overbevisning som skal ha påvirket dem sterkt.

Les også: Siktet i Vanvikan løslatt

Faren ble løslatt fra varetekt 13. desember, mens moren ikke har sittet i varetekt etter at hun anket kjennelsen på stedet. Politiet hadde i desember ikke planlagt flere avhør av paret. Lagmannsretten mener det er skjellig grunn til at faren, og ikke moren, kan mistenkes for dødsfallet.

Siden desember har ikke forsvarerne i saken fått noen ny informasjon fra politiet vedrørende etterforskningen. Trond Peder Nilsen, som forsvarer barnefaren, mener dette er et tegn på at politiet ikke gir saken høy nok prioritet. Lensmann i Leksvik, Gunnar Solli, avviser dette og påpeker at politiet ikke gjøre så mye annet enn å vente på obduksjonsrapporten.


Personvernpolicy