Kripos på vei til Kinshasa

En Kripos-gruppe bestående av Are Meisler Storvik (f.v.), som er taktisk etterforskningsleder, Håvard Andre Aalmo og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen var lørdag på vei til Kongo. Der skal de møte forsvarerne til Joshua French i forkant av rettssaken der French er tiltalt for drapet på Tjostolv Moland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
En Kripos-gruppe bestående av Are Meisler Storvik (f.v.), som er taktisk etterforskningsleder, Håvard Andre Aalmo og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen var lørdag på vei til Kongo. Der skal de møte forsvarerne til Joshua French i forkant av rettssaken der French er tiltalt for drapet på Tjostolv Moland. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

To etterforskere fra Kripos og en norsk rettsmedisiner var lørdag på vei fra Norge til Kongo, hvor de vil bistå forsvarerne til Joshua French før den kommende rettssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske teamet er det samme som var med da norsk politi deltok under etterforskningen av Tjostolv Molands død i Ndolo-fengslet i Kinshasa i august.

Selv om norske og kongolesiske etterforskere var enige om at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet, tok den militære påtalemyndigheten 6. desember overraskende ut tiltale mot Joshua French om overlagt drap. Rettssaken skal etter planen starte tirsdag.

– I utgangspunktet er vi på vei for å møte forsvarerne til French, men vi er beredt til å vitne dersom vi blir bedt om det, sier etterforskningsleder Are Meisler Storvik til NTB under mellomlanding i Brussel på vei til Kongo lørdag formiddag.

Han sier de ikke har fått noen formell henvendelse fra kongolesiske myndigheter om å vitne.

Påtalemyndigheten mener funn av beroligende medikamenter i blodet til Tjostolv Moland er et bevis for at French skal ha dopet ned vennen og siden tatt livet av ham. Den norske etterforskningen skal ikke ha gjort funn av slike medikamenter og stiller seg derfor uforstående til disse funnene.

Også spesialutsending Kai Eide fra Utenriksdepartementet var lørdag på vei til Kongo.

Personvernpolicy