Snøstorm og kulde lammet nordøstre USA

En kraftig snøstorm og lave temperaturer la et isnende grep over store deler av det nordøstre USA fredag. Uværet førte til stengte skoler og kaos i trafikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mest snø fikk delstaten Massachusetts, der det falt 35 centimeter hvit nedbør i Boston i løpet av fredag formiddag. Enda mer kom det i småbyen Boxton, der det kom hele 62 centimeter snø i løpet av torsdag kveld og fredag morgen.

Vinterstormen strakte seg fra Mississippi Valley til atlanterhavskysten. I New York falt det 22 centimeter snø i morgentimene, noe som skapte store problemer for både vei-, tog- og flytrafikken.

Rekordkulde

Temperaturer ned mot minus 10-11 grader førte også til at mange skoler i New York og andre steder holdt stengt fredag. Og kaldere skal det bli, ifølge meteorologene, som spår kulderekorder ned mot minus 30 grader noen steder.

– Enkelte steder kan vi det neste døgnet komme til å se temperaturer vi ikke har sett på veldig lenge, sier Peter Judge, talsmann for krisehåndteringsbyrået i Massachusetts.

– Med sterk vind blir den reelle temperaturen enda lavere, sier han videre.

Uværet har fått navnet Hercules, og det har blitt målt vindkast opp mot 45 meter per sekund.

Se også: Snøen lammer østkysten av USA

I delstatene New York og New Jersey er det erklært unntakstilstand og folk oppfordres til å holde seg innendørs.

– Dette er ikke noe å spøke med, advarte New York-guvernør Andrew Cuomo.

– Folk bør virkelig vurdere å holde seg innendørs.

Ni omkommet

Myndighetene har opprettet flere mottakssentre der hjemløse og andre utsatte mennesker kan komme og søke ly. Folk oppfordres samtidig til å melde fra dersom de ser folk som er i fare i vinterkulda og trenger hjelp.

Ifølge CNN er til sammen 22 delstater og 100 millioner mennesker rammet av Hercules, som begynte torsdag.

Ifølge Sky News har i alt ni mennesker mistet livet som følge av uværet, deriblant en alzheimer-syk kvinne som frøs i hjel etter å ha gått ut av leiligheten sin i New York.

I Philadelphia omkom en mann da en 30 meter høy haug med salt som skulle strøs på veiene, veltet over ham.

Se bildene av et snødekt New York i videoen øverst i artikkelen

Flykaos

Uværet førte til at over 4.000 flyavganger ble innstilt på flyplasser langs store deler av østkysten, og det var også forsinkelser i togtrafikken og køer på veiene.

New Yorks ferske ordfører Bill de Blasio, som ble tatt i ed 1. januar, sa fredag formiddag at mange av verdensmetropolens hovedveier hadde blitt brøytet «takket være enestående innsats fra byens ansatte».

– Vi kan hjelpe dem ved å holde oss unna. Dersom du ikke trenger å reise i dag, så vær så snill og hold deg hjemme, sa han. I alt 2.500 brøytebiler var i sving i millionbyen fredag.

Men ikke alle var like imponert.

– Jeg er sikker på at ordfører de Blasio gjør alt han kan. Men mange gater er fortsatt ikke brøytet, og det er ikke greit, sier 26 år gamle Anesha Jones, som tok beina fatt og gikk til jobb fra hjemmet sitt i Brooklyn.

Både FN-bygningen og mange andre offentlige bygninger i New York, Washington og andre steder holdt fredag stengt på grunn av uværet.

Personvernpolicy