– Kosttilskudd med vitaminer og mineraler er bortkastede penger

– BORTKASTET: Bare i Norge bruker vi milliarder av kroner årlig på kosttilskudd. Det er penger ut av vinduet, mener forskere. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix
– BORTKASTET: Bare i Norge bruker vi milliarder av kroner årlig på kosttilskudd. Det er penger ut av vinduet, mener forskere. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slutt å kaste bort penger på tilskudd av vitaminer og mineraler, oppfordrer forskere etter en ny gjennomgang av effekten av slike kosttilskudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kosttilskudd er big business. Bare i Norge bruker vi milliarder av kroner årlig på slike tilskudd. Det er penger ut av vinduet, mener forskere.

«Nok er nok: Slutt å kaste bort penger på vitamin- og mineraltilskudd» er tittelen på en lederartikkel i det medisinske tidsskriftet Annals of Internal Medicine, som britiske og amerikanske forskere står bak.

– Vitamin-industrien lever av anekdoter som: «Jeg tar dette vitamintilskuddet og jeg føler meg bedre.» Du hører det over alt. Men det finnes ikke beviser for at det stemmer i det lange løp, sier professor Edgar Miller ved Johns Hopkins School of Medicine til CNN.

Sammen med forskerkollegene skrev han artikkelen etter at flere analyser som hadde undersøkt effekten av ulike kosttilskudd, konkluderte med at de ikke virker positivt. Tre av studiene som er analysert, tok for seg multivitamintilskudd, mens 24 studier hadde undersøkt tilskudd av et enkelt vitamin eller mineral.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen omfatter studiene en halv million personer, skriver Forskning.no.

– D-vitamintilskudd kan være unntaket

Forskerne har blant annet undersøkt om vitamintilskudd (vitamin A, B, C og E) kan redusere kognitive svekkelser som kommer med alderen, for eksempel dårligere hukommelse. De fant ingen effekt av vitamintilskuddene.

Det er også undersøkt om ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler kan ha virkning på risikoen for hjerteinfarkt, risikoen for slag eller om det kan forlenge levealderen. Heller ikke her fant de noen positiv effekt av tilskuddene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder tilskudd av vitamin D stiller forskergruppen seg imidlertid åpen til at det kan ha en positiv effekt.

– Vi mener at konklusjonen er klar: Tilskudd av de fleste mineraler eller vitaminer har ingen klare fordeler og kan til og med være skadelig. Disse vitaminene bør ikke brukes for å forebygge sykdom. Nok er nok, skriver forskerne i lederartikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Unødvendig for folk flest

I Norge er helsemyndighetene enige i at kosttilskudd er unødvendig for de aller fleste.

Dersom man har et sunt og variert kosthold, får man i seg det man trenger av vitaminer gjennom mat og drikke. Men de som får i seg lite D-vitaminer fra for eksempel fisk, bør ta tran eller et annet vitamin D-tilskudd om vinteren når det er lite sol. Også spedbarn, eldre over 75 år og grupper av innvandrere er spesielt utsatt for D-vitaminmangel i Norge, ifølge Helsedirektoratet.

Norske helsemyndigheter anbefaler også kvinner i fruktbar alder å ta tilskudd av folsyre fra en måned før befruktning til og med første trimester av svangerskapet. I tillegg anbefaler direktoratet at de som får i seg lite mat, kan ta et mulitivitamintilskudd.

Les også: – Folsyre-tilskudd til mor kan gi lavere risiko for autisme hos barnet

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vitamintilskudd kan forkorte livet

Dette er ikke første gang forskere hevder at kosttilskudd ikke nødvendigvis gjør oss sunnere og friskere.

I 2008 kom danske forskere med en advarsel om at vitamintilskudd faktisk kan ha motsatt effekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Antioksidanter i tablettform dreper flere enn de redder i den vestlige del av verden. Slike piller er ikke godteri, og det er en skandale at de ikke regnes som legemidler, uttalte professor Christian Gluud ved Københavns universitetssykehus da.

Les mer: – Vitamintilskudd forkorter livet

Flere studier som på 1990-tallet fant en positiv helseeffekt av kosttilskudd, viste seg senere å ha alvorlige feil, skriver Forskning.no.

– Redusert hjernesvinn

Det finnes imidlertid nyere forskning som antyder at visse tilskudd kan hjelpe ved enkelte tilstander.

I forskning som ble presentert i fjor, kobler norske forskere tilskudd av B-vitamin til redusert hjernesvinn hos pasienter med et forstadium av demenssykdommen Alzheimers. Forskerne understreker likevel at tilskudd kan gi bivirkninger og derfor ikke kan anbefales til alle.

For eksempel har norsk forskning vist at B-vitaminet folsyre i høye doser kan gi økt kreftrisiko.

Les også: A-vitamin kan være skadelig