Sammenstøt mellom arbeidere og politi i Kambodsja

Minst tre tekstilarbeidere ble drept da politiet åpnet ild under en demonstrasjon i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av tekstilarbeidere blokkerte veien utenfor en fabrikk i bydelen Veng Sreng i protest mot lav lønn og dårlige arbeidsforhold.

Ifølge øyenvitner åpnet politifolkene ild, og minst tre av arbeiderne ble drept. Et ukjent antall skal ha blitt såret.

Militærpolitiet som gikk løs på arbeiderne, hevder på sin side at bare en person ble drept, men bekrefter at det ble skutt med skarpt. Patronhylser lå på bakken.

Bryte opp

Det var andre dag på rad at det oppsto kaos i den landsomfattende streiken. Sikkerhetsstyrker ble sendt for å bryte opp demonstrasjonene som tusener av streikende arbeidere deltok i, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Arbeiderne nektet å flytte seg og kastet stein, flasker og bensinbomber mot politiet.

En talsmann for politiet hevder at de var tvunget til maktbruk etter at ni politifolk ble skadd av steiner.

– Vi fryktet for sikkerheten, så vi måtte slå til mot dem, sier talsmannen Kheng Tito.

Les også: Nå er disse stedene verdensarv

Opptrapping?

I et lignende sammenstøt torsdag gikk opprørspoliti løs på streikende arbeidere og demonstranter i en annen del av Phnom Penh. Minst 20 ble skadd. En representant for den humanitære gruppen Licardo frykter at volden nå kan bli trappet opp også fra arbeidernes side.

– Demonstrantene er sinte, sier talsmann Chheng Sophors.

Rundt 650.000 kambodsjanere arbeider i tekstilindustrien og produserer klær for kjente merker som Nike, H & M og Gap.

Den siste tiden har det vært en rekke streiker og demonstrasjoner med krav om minstelønn på i underkant av 1.000 kroner måneden.

Les også: Sørøst-Asias heteste reisemål

Støtter opposisjonen

Fagforeningene som representerer de streikende tekstilarbeiderne, har sluttet seg til deler av den politiske opposisjonen i Kambodsja som krever omvalg etter sterke anklager om fusk under valget i juli 2013. Regjeringen til statsminister Hun Sen anklages for å stå bak valgfusket.

Hun Sens fremste kritiker, tidligere finansminister Sam Rainsy, har samlet tekstilarbeidere fra hele landet bak seg og partiet CNRP med et løfte om en minstelønn på knappe 1.000 kroner per måned om de vinner ved et nyvalg.

Opposisjonen hevder at 2,3 millioner stemmer ble stjålet for at Hun Sens parti, Kambodsjas folkeparti, skulle bli sittende ved makten.

Personvernpolicy