WHO-eksperter vil halvere sukkeranbefaling

USUNT OG UNØDVENDIG: – Det er viktig å huske at vi ikke trenger sukker i det hele tatt, sier matprofessor Wenche Frølich ved Universitetet i Stavanger. Foto: Colourbox.com
USUNT OG UNØDVENDIG: – Det er viktig å huske at vi ikke trenger sukker i det hele tatt, sier matprofessor Wenche Frølich ved Universitetet i Stavanger. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sukker er skadelig for helsen og tannhelsen. Nå ønsker eksperter i Verdens helseorganisasjon å halvere anbefalingen av mengde sukker som kan inntas daglig. – Interessant, mener Helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Per i dag anbefaler Verdens helseorganisasjon (WHO) at ikke mer enn ti prosent av det daglige energiinntaket skal komme fra sukker. Det samme anbefaler norske helsemyndigheter.

En gjennomsnittlig voksen kvinne trenger cirka 2000 kalorier per dag. Med dagens anbefalte nivå på maks ti prosent fra tilsatt sukker, vil hun kunne drikke nesten en halvliter sukkerholdig brus. Menn som generelt trenger litt flere kalorier, vil kunne drikke litt mer enn en halvliter brus.

Men etter det den britiske avisen The Sunday Times erfarer, har et ekspertpanel i WHO gått inn for å endre anbefalingen til maks fem prosent av det totale energiinntaket. Det vil bety at maks inntak bør være rundt fem teskjeer sukker daglig.

Les også: – Ja, det hjelper å kutte sukkerforbruket

– Politisk dynamitt

Det tilsettes sukker i svært mange mat- og drikkevarer. Dersom anbefalingene endres, vil det kunne bety at produsentene må endre sine produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en konfidensiell rapport kaller WHO-ekspert Philip James forslaget for «politisk dynamitt».

– Matindustrien vil gjøre alt i sin makt for å motvirke dette, mener James som er leder for International Association for the Study of Obesity.

Forslaget kommer som følge av forskning, som knytter sukker til negativ påvirkning av tannhelsen og økt risiko for overvekt, diabetes og hjertesykdom.

Les også: – Sukker kan føre til hjertesvikt

– Interessant og nyttig

Ifølge den landsomfattende kostholdsundersøkelsen Norkost, som ble publisert sommeren 2012, får voksne nordmenn i seg syv prosent av det daglige energiinntaket fra sukker. Det er altså under dagens anbefalte nivå, men over anbefalt nivå i det nye forslaget fra WHO-ekspertene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For barn og unge utgjør imidlertid sukkerinntaket langt mer enn 10 prosent av energiinntaket. Høyt sukkerinntak er dermed først og fremst en utfordring i denne gruppen, ifølge divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva synes du om WHO-forslaget?

– Vi kan ikke kommentere på WHO-rapporten og grunnlaget for ekspertgruppens vurdering som vi ikke har sett. Men det er interessant og nyttig at WHO igjen ser på sin sukkeranbefaling. Både den globale vektutviklingen og ny forskning knyttet til kvaliteten på karbohydrater gjør at det er viktig å se kritisk på sukkerinntaket, sier Klepp til ABC Nyheter.

– Vi trenger ikke sukker i det hele tatt

Professor i mat- og ernæringsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, Wenche Frølich, ønsker forslaget velkommen.

– Det tilsettes for mye sukker i de aller fleste mat- og drikkevarer. Det er også viktig å huske på at vi ikke trenger sukker i det hele tatt, sier hun til VG.

Frølich sier til avisen at norske barn i snitt får i seg rundt 30 kilo sukker i året. 20 kilo kommer fra godteri og leskedrikker. Professoren skulle ønske norske foreldre ikke kjøpte så mye søtsaker til barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også klinisk ernæringsfysiolog Mette Morken, ved Universitetssykehuset i Bergen, mener WHO-forslaget er på sin plass.

– Hvis vi ikke klarer å øke aktivitetsnivået, er vi nødt til å begrense inntaket av tomme kalorier, sier Morken til VG.

Hun tror nordmenn i dag får i seg langt mer sukker enn det myndighetene anbefaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: For mye sukker kan gi muskelplager

Mest sukker fra brus

Ifølge Norkost-undersøkelsen er sukkerholdig brus den viktigste kilden til tilsatt sukker.

Omsetningen av sukkerholdig brus økte fra 60 til 63 liter per innbygger i perioden 2007–2010 og har siden minsket til 59 liter i 2012. Brus bidro i gjennomsnitt med cirka seks kilo sukker per person i året i 2012, ifølge Helsedirektoratet.

Norkost har vært gjennomført to ganger tidligere. Sukkernivået i den siste undersøkelsen var rekordlavt. Noe Helsedirektoratet mente at var svært positivt.

– Likevel vil vi fortsette å jobbe for at sukkerinntaket begrenses fordi vi vet at det er for høyt i enkelte deler av befolkningen, uttalte helsedirektør Bjørn Guldvog da.

*Oppdatert med kommentar fra Helsedirektoratet.