Solberg får skryt og krav om handling

Statsminister Erna Solberg (H) holdt sin første nyttårstale som statsminister onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) holdt sin første nyttårstale som statsminister onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Erna Solberg blir møtt med hyllest for å ha tatt de svakes parti i klar tale i sin retoriske ildprøve. Men etter nyttårstalen får hun også krav om å gjøre ord til handling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Daglig leder Steinar J. Olsen i bedriften Stormberg kommer med et forslag til Solberg etter å ha blitt nevnt i nyttårstalen. Stormberg har 25 prosent ansatte som tidligere hadde problemer med å komme seg ut i arbeidsmarkedet.

– Mitt forslag er at det innføres et nytt verktøy, en 2+2-modell som går ut på at arbeidsgivere får to års fritak fra arbeidsgiveravgiften for den arbeidstakeren det gjelder, når de ansetter en som har vært utenfor arbeidslivet i minst to år, skriver Olsen i et blogginnlegg.

Les statsministerens nyttårstale her

Vil ha utredning

Forslaget får støtte fra organisasjonen Mental Helse, og KrF-leder Knut Arild Hareide er også interessert.

– Det er en modell jeg gjerne ville ha utredet og sett på om den kunne vært interessant, sier Hareide til NTB.

Les også: Solberg trekker fram skole og psykisk helse

Det å få folk tilbake i et inkluderende arbeidsliv var et av hovedtemaene i Solbergs tale, der psykisk helse sto sentralt.

– Et slikt forslag kan også være veldig samfunnsøkonomisk smart, sier Hareide.

Landssjef Dagfinn Bjørgen i Mental Helse er også positiv.

– Jeg tror det er viktig at både bedriften og den som blir ansatt, får mulighet til å prøve ut om det kan gå, sier han og skryter av statsministerens tanker til dem som sliter med psykiske problemer.

– Må finne nye løsninger

– Det var svært gledelig at statsministeren så tydelig gir uttrykk for at hun vil satse på å hjelpe disse gruppene, sier Bjørgen til NTB.

Han er fornøyd med at Solberg ser behov for bedret behandlingstilbud. Landssjefen mener regjeringen må gjøre omfattende endringer.

– De må finne nye og andre løsninger enn det behandlingstilbudet vi har i dag. Det svarer ikke til det brukerne faktisk behøver, sier han.

– Jeg etterlyser også en forandring i NAVs rolle og opptreden. De gjør mye bra, men må bli bedre på å kunne bistå folk som står utenfor arbeidslivet med å komme innenfor igjen, sier han.

Skryt på Twitter

Solberg fikk skryt av flere på Twitter – også på grunn av antrekket hun så kledelig bar. Blant dem som lot seg imponere, var politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten.

– Erna Solberg overrasker i sin jomfrutale ved å åpne den med en raus og klar støtte til dem som sliter psykisk. Viktig for svært mange! skriver han.

KrF-leder Hareide lot seg ikke overraske over Solbergs klare tale, men ble heller imponert.

– Jeg synes hun holdt en veldig varm og nær tale. «Jern-Erna» er et uttrykk som har satt seg. Jeg tror det er veldig svekket nå. Hun viser seg som en varm privatperson og en samlende figur, sier Hareide.

Personvernpolicy