Her vil du ikke bade

June Emerson tok dette bildet av sønnen sin i bølgene med en kamerat. Skyggen minner veldig om hvithai, men til barna sa hun at det selvsagt bare var en delfin. Foto: June Emerson/NTB scanpix.
June Emerson tok dette bildet av sønnen sin i bølgene med en kamerat. Skyggen minner veldig om hvithai, men til barna sa hun at det selvsagt bare var en delfin. Foto: June Emerson/NTB scanpix.

Surfere fikk ubehagelig nærkontakt i bølgene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er skyggen på bildet et beist av en hai, eller er det en delfin?

June Emerson tok dette bildet av sin surfende sønn på Manhattan Beach i California 27. desember.

Haisurfing

Hun så ikke hva som hadde sneket seg med på bildet før etter at hun hadde fotografert sin tolv år gamle sønn Quinn som surfet på bølgene sammen med kameraten sin.

– Det var litt av et sjokk å se bildet, sier Emerson ifølge KTLA5.

Hun forklarer at hun har vist bildet til både lokale surfere og livreddere, som mener det er en hvithai. Og den haien er ikke så rent liten heller.

– Men til barna sa jeg selvsagt at det var en delfin, ettersom vi bor på stranda og er i vannet nesten hver dag.

Hvithaier er ikke noe uvanlig syn på akkurat denne stranda. Det har vært observert flere av dem i nærheten den siste tiden. Det er heller ikke uvanlig at folk som søker litt spenning i livet sørger for å bli filmet så tett opptil en slik drapsmaskin som mulig, og legger det hele ut på YouTube, skriver KTLA5.

– Du har to tanker i hodet. Den ene er at dette er vakkert. Den andre: Vi må komme oss vekk herfra, sier Jay Dohner til LA Times.

Padlet med haiene

Han har vært i vannet for å oppleve hvithai og filmet det hele med et kamera han har på hjelmen.

Da han hørte at det var observert flere hvithai ved Manhattan Beach, gjorde han motsatt av det de fleste ville gjort, han padlet nærmere tre hvithaier, hver av de var om lag tre meter lange og svømte under padlebrettet hans.

– Haiene virket ikke så veldig opptatte av meg. Det så ut som de lette etter fisk, så jeg følte jeg kunne stå der helt trygt og observere dem, forteller Dohner.

Det er foreløpig ikke meldt om skader etter hvithaiene.

Hoppende hai

Hvithaiene er en av de mest fryktede haiene. Den kan bli opp til to tonn tung. Den har høyere kroppstemperatur enn vannet rundt den, noe som fører til at hvithaien kan angripe mer effektivt enn mange andre typer hai. Dette er en av grunnene til at den kan hoppe opp av vannet og fange sel.

Den spiser for det meste sel, men kan også spise andre haier, inkludert små hvithaier. Det er ikke uvanlig at babyhvithaier spiser søsknene sine før de blir født.

Liker ikke mennesker

En hvithai er normalt ikke spesielt opptatt av mennesker.

Otto Bjelland er fiskeforsker og biolog ved Havforskningsinstituttet. bekrefter dette overfor Klikk.no.

- Hvithaien bryr seg normalt sett ikke om en dykker. Det skjer del haiangrep i året, men det er stort sett på grunn av misforståelser, forklarer han.

Han sier at dersom en hvithai angriper, er det fordi den tror mennesket er en sel.

– I disse tilfellene tar hvithaien en bit, men skjønner at dette er feil. I forhold til seler har mennesker lite fett på kroppen, og blir dermen uinteressant, sier fiskeforsker Bjelland.

Personvernpolicy