– Enighet om våpenhvile i Sør-Sudan

En regjeringssoldat i byen Malakal etter at den ble gjenerobret av sørsudanske regjeringsstyrker. Tirsdag meldes det om kamper i Bor. Foto: James Akena / Reuters / NTB scanpix.
En regjeringssoldat i byen Malakal etter at den ble gjenerobret av sørsudanske regjeringsstyrker. Tirsdag meldes det om kamper i Bor. Foto: James Akena / Reuters / NTB scanpix.

Myndighetene i Sør-Sudan og opprørerne i landet har kommet til enighet om våpenhvile, opplyser samarbeidsorganisasjonen IGAD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IGAD er den regionale samarbeidsorganisasjonen som organiserer samtalene mellom president Salva Kiir og opprørerne. Organisasjonen opplyste tidligere tirsdag at partene skulle møtes i Etiopia for samtaler ansikt til ansikt.

Organisasjonen melder nå at disse samtalene vil handle om hvordan våpenhvilen skal overvåkes og hvordan de politiske problemene som førte til krisen, skal løses.

Vil ikke dele

Kiir har gjort det klart at det er uaktuelt for ham å dele makta med den avsatte visepresidenten Riek Machar, men det er ikke kjent hva partene er blitt enig om som premisser for våpenhvilen.

Les også: Sørsudansk opprørsleder åpner for samtaler

Den afrikanske union (AU) har truet med sanksjoner mot opprørerne i Sør-Sudan og alle som oppmuntrer til vold i den unge nasjonen.

På et møte i Gambia i Vest-Afrika gjorde Sør-Sudans naboer det klart at de er oppgitt over den blodige konflikten. De hadde gitt partene frist til tirsdag for å legge ned våpnene og søke en fredelig løsning.

To ukers kaos

Landet ble kastet ut i kaos 15. desember da det brøt ut kamper mellom grupper av soldater i hovedstaden Juba. Uroen spredte seg raskt til store deler av landet.

President Salva Kiir beskyldte sin tidligere visepresident Machar for å prøve å iverksette et kupp. Machar krever at Kiir går av, mens Kiir avviser å dele makten med opprørerne.

Minst 1.000 mennesker er drept, og 200.000 mennesker er på flukt fra kampene i de siste to ukene.

Les også: Væpnede ungdommer på krigsstien i Sør-Sudan

Kilder i oljenæringen sier at oljeproduksjonen som landet er helt avhengig av, er redusert med 15 prosent siden uroen startet.

Begge de to viktigste oljeproduserende delstatene er blant de fire delstatene som er mest berørt av uroen. I delstaten Unity er alle oljeinstallasjonene stengt ned

Personvernpolicy