Hiv-syke lever nesten like lenge som friske

Hiv-smittede som får tidlig og god behandling, ventes nå å leve like lenge som friske personer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Hiv-smittede som får tidlig og god behandling, ventes nå å leve like lenge som friske personer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Hiv-smittede som får tidlig og god behandling, ventes nå å leve like lenge som friske personer, ifølge ny forskning i USA og Canada.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne har beregnet livslengden til 23.000 pasienter som behandles med antiretroviral terapi (ART), skriver forskning.no.

Forskerne forteller til tidsskriftet Plos One at en 20-åring som ble smittet i 2006, kan ventes å bli over 70 år.

Les også: Pasienter tatt av hiv-medisin etter beinmargstransplantasjon

Årsaken til utviklingen er at behandlingen er blitt enklere, mer effektiv og at pasientene tåler den bedre, ifølge direktør Julio Montaner ved British Columbia Centre for Excellence in HIV/AIDS, som sto for koordineringen av studien.

– Fremskrittene i behandlingsmetodene betyr at hiv nå har blitt en kronisk, men håndterlig sykdom, sier Montaner.

Les også: - Begynnelsen på slutten for hiv-epidemien

Samtidig advarer professor Dag Kvale ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus mot å avskrive hiv som en helsetrussel.

– Vi har fortsatt pasienter i Norge som relativt unge dør av hiv-komplikasjoner, selv om det heldigvis er få, sier Kvale til forskning.no.

Personvernpolicy