Frenchs mor søker tilflukt på hotell i Kinshasa

Kari Hilde French havnet midt i kaoset i Kongos hovedstad Kinshasa mandag morgen da hun var på vei til å besøke sønnen, Joshua French, i fengselet. Arkivfoto:  Foto: Kyrre Lien (Scanpix)
Kari Hilde French havnet midt i kaoset i Kongos hovedstad Kinshasa mandag morgen da hun var på vei til å besøke sønnen, Joshua French, i fengselet. Arkivfoto: Foto: Kyrre Lien (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kari Hilde French havnet midt i kaoset i Kinshasa da kuppmakere slo til flere steder i Kongos hovedstad mandag. Hun skulle besøke sønnen Joshua i fengselet da det brøt ut panikk i gatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi var på vei til fengselet for å besøke Joshua og skulle innom et hotell hvor jeg har bodd tidligere for å få sendt noen eposter, da trafikken i nærheten plutselig ble helt vill. Vi holdt på å bli påkjørt flere ganger og folk fikk panikk, sier Kari Hilde French til NTB.

Hun forteller at kaoset startet like etter klokka 9.30. Da var hun og datteren Hannah i en bil like ved hotellet.

– De holdt på å trekke for gitrene. Vi gikk inn på hotellet og spurte hva vi skulle gjøre. Vi kunne i hvert fall ikke kjøre tilbake til leiligheten vår, sier French.

– Foreløpig sitter vi her på kafeen på hotellet til det blir trygt å dra herfra, sier French.

Tryggere på hotellet

Urolighetene startet etter at lokalene til den kongolesiske statskanalen RTNC ble angrepet av væpnede personer. Kort tid senere brøt det ut kraftig skyting på den internasjonale flyplassen i Kinshasa. Også hærens hovedkvarter ble angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge regjeringens talsmann Lambert Mende gikk rundt 70 væpnede menn til angrep på de tre stedene og hele 40 angripere ble drept av sikkerhetsstyrkene.

– 16 ble drept på flyplassen, åtte ved RTNC-området og 16 ved hærens hovedkvarter, sier Lambert Mende.

Ifølge regjeringstalsmannen ble ingen sivile drept, verken i angrepene eller i sikkerhetsstyrkenes aksjoner.

Ifølge flere medier antas angrepene å være et kuppforsøk fra tilhengere av den religiøse lederen Paul Joseph Makungubila. Noen timer etter angrepene i hovedstaden ble det også meldt om sammenstøt mellom Makungubilas tilhengere og den kongolesiske hæren i den østlige gruvebyen Lubumbashi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengselet stengt

Kari Hilde French holder seg oppdatert om situasjonen gjennom norske og utenlandske nettaviser. Hun forteller at hun var i kontakt med Utenriksdepartementets representant i Kinshasa da urolighetene startet, og at beskjeden var å snu.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Representanten fra UD ringte oss og sa vi måtte snu, men det var tryggere å søke til hotellet. Vi blir her til vi får nærmere beskjed. Da drar vi tilbake til leiligheten, sier French.

Planen om å besøke sønnen i fengselet mandag, ble avlyst ettersom fengselet ble stengt. Håpet er å få besøkt Joshua French på dagen nyttårsaften.

– Fengselet er stengt, så der kommer vi ikke inn i dag. Vi håper imidlertid at fengselet er åpent igjen i morgen, sier French.

Klokka 13 befant hun og datteren Hannah seg fortsatt på hotellet med utsikt mot hovedgaten i den kongolesiske hovedstaden.

– Panikken på bulevarden var nokså sterk, og det var villere enn det vanligvis pleier å være. Men akkurat nå er det helt rolig rundt oss. Det er lite trafikk og relativt få mennesker i gaten, sier hun.

Blir i tre uker

Kari Hilde French reiste til Kongo allerede 22. desember og har besøkt den drapssiktede sønnen hver dag siden. Hun blir værende i Kinshasa i til sammen tre uker, mens datteren Hannah reiser hjem 4. januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joshua French ble 6. desember tiltalt for å ha drept cellekameraten Tjostolv Moland 18. august i år. Rettssaken skal etter planen starte 7. januar og pågå over tre dager.

De to nordmennene ble dømt til døden i tre rettsinstanser for drapet på sin sjåfør i 2009, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010. Begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

Nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.